Sağlıklı bir hayat için doğal besinlerin önemi artık gün gibi ortada. Bu gerçeği, bilim kabul etmiş durumda. Sağlıklı beslenmeye dikkat ederseniz hastalıklara karşı kendinizi korumuş olursunuz; huzurunuz kaçmaz, ilave bütçelerle ilaç endüstrisinin tuzağına düşmezsiniz!

Bu besinlerin kimisi mineral kaynağı, kimisi vitamin, bazıları protein desteği sunuyor, hücre yenileyenler ayrı özelliklere sahip… Kimisi kanser hücrelerini yok ediyor, bazıları bağırsak florasını onarıyor, diyabete karşı savaşan besinleri unutmamak gerekiyor. Netice olarak sizi hastalıklara karşı korumaya alıyorlar.

Sağlığınız için faydaları saymakla bitmeyen besinler hangileri? Uzmanların ortaklaşa çalışmasıyla ortaya çıkan bu besinleri şu şekilde listelemek mümkün:

Ahududu, muz, kefir, portakal, nar, domates, kivi, tam buğday ekmeği, nar, yeşil çay, ceviz, sarımsak, kimyon, halis sıkma zeytinyağı, kabak, tarçın, pazı yaprağı, patates ve lahana…

Ama bir şartla! Mevsiminde yetişen ürünleri tüketmek zorunda olduğunuzu asla aklınızdan çıkarmamalısınız.

 

Kalbi bitiren yiyecek ve içeceklere dikkat!

Bize unutturulan doğal besinlerin yerini katkılı gıdalar, tencere yemeklerinin yerini ise hazır gıdalar aldı. Ne olduysa bundan sonra oldu. Doğal beslenmek yerine “hap içmeyi” öğreten ve öğütleyen ilaç endüstrisi, zaferini ilan etmiş vaziyette!

Kalp sağlığınızı muhafaza etmek istiyorsanız doğal gıdalarla beslenmelisiniz; alıç sirkesi, sarımsak, zencefil gibi besin kaynakları menülerinizde yer almalı. Bol su içmelisiniz…

Bu bilgileri aktarırken en önemli referans kaynağım elbette ki bilim, tababet dünyası. Sağlıklı beslenme uzmanlarının, güvenilir hekimlerin uyarılarına kulak verirseniz sağlıklı bir bünyeye, kalbe sahip olabilirsiniz.

Günlük öğünlerinizde, doğal meyve ve sebzeler tüketmelisiniz. Varlığından bir türlü kurtulamadığımız beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tercih etmelisiniz, öğünlerinizde tam tahıllı yemekler tüketmelisiniz. Şimdi balık sezonu ve Türkiye, coğrafi konumu gereği tam bir balık cenneti. Bu gerçekten yola çıkarak haftada en az iki öğün deniz mahsulü balık tüketmeniz, kalp sağlığınıza büyük katkı sağlayacaktır. Yemeklerde sızma zeytinyağı kullanmanız, size hem sağlık hem de mutluluk kaynağı olacaktır.

Bir diğer tehlike de obezite! Evet, beden ve kalp sağlığınızı korumak istiyorsanız abur cubur tüketmekten uzak durun, fast food yiyeceklerin yanından bile geçmeyin, obezite tehlikesine karşı uyanık olun.

Tam da burada sözü Kardiyolog Dr. Cengiz Başar’a bırakmak en doğru yaklaşım olacaktır. Sağlıklı bir hayat için gıdaların ve beslenme şeklinin ne denli önemli olduğunu Dr. Cengiz Başar’ın şu cümlelerinden öğrenmemiz mümkün:

“Sarımsak, zencefil ve zerdeçal gibi bağışıklığı güçlendirici gıdalar, aynı zamanda antienflamatuar özelliklere sahiptir ve bu da kalp sağlığını koruyabilir. Kakule, kalp sağlığını destekleyen antioksidan özelliklere sahip bir baharattır. Kakule çayı tüketmek, kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon problemi olmayan kişilerde fermente gıdalar, kırmızı pancar suyu ve turşu suyu, probiyotikler açısından zengindir ve bu da bağırsak sağlığını iyileştirir.”

Belki de en önemlisi, mevsim meyve ve sebzelerinin tüketimidir. Buna, çok dikkat etmelisiniz.

Hayatın tüm safhalarında olduğu gibi beslenme konusunda da kararında tüketmek en faydalı olandır. Salt protein kaynağı diye sürekli kırmızı et tüketmek size başka hastalıklar getirebilir. Bunun yerine, “azı karar, ortası yarar, çoğu zarar” felsefesine riayet ederek dengeli bir şekilde kırmızı et tüketmelisiniz. Mecbur kalmadıkça işlenmiş et tüketmemelisiniz; burada geleneksel yöntemlerle üretilen ev tipi sucuğu ayrı tutabiliriz.

Soğuk kış günleri kapıya dayandı, bağışıklık sistemini zinde tutmak için ilave besinler tüketmelisiniz. Örneğin biraz kendinize zaman ayırarak harika bir kekik çayı hazırlayabilirsiniz. Olmadı, zencefil ve zerdeçal destekli alıç yaprağı çayı hazırlayıp balla tatlandırarak kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Soğuk günleri sıcacık mutluluğa dönüştürmek, zamanı fırsata çevirmek biraz da sizin ellerinizde…

Sözde gıdalar ise kalbinize tamiri zor hasar verebiliyor. Piyasada meyve suyu diye satılan bol katkılı kimyasal içerikli sıvılardan uzak durmalısınız, alkol tüketimine son vermelisiniz, doymuş yağları mutfağınızdan çıkarmalısınız.

Bunları hayatınızdan çıkardığınız gün, bedenen ve ruhen sağlıklı bir yaşama adım atmış olacaksınız. Bunun getireceği mutluluk, hiçbir şekilde elde edilemeyecek kadar değerlidir.

İşin özeti, “Sağlıklı yaşamak istiyorsanız sağlıklı beslenin.” vesselam!