Bu hafta haberleri izlerken içimiz daraldı.
Deniz sezonu açıldı, yine boğulma haberi ile gündem kaynıyor.
Denizde boğulandan tutun, havuzda elektriğe kapılana kadar, su kanalında oynarken peşinden bir sürü kişiyi de sürükleyip ölüme götüren çocuklardan, derede akıntıya kapılanlara kadar bir yığın kara haber…
Her yıl hiç sekmeden hemen hemen aynı haberleri duyuyoruz.
Neden bilmiyorum. İnsanoğlu ölümlü, kurtulan yok Azrail’in elinden, herkese bir sebep lazım ama bize verilen vazife de bunu kuzu kuzu kabul etmek değil.
Çalışmak ve mücadele etmek, yapılması gereken.
İşte bu haberlerden sebep, bu hafta sizlerle suda boğulmaları ve boğulan bir insana ilk yardım olarak neler yapabilirizi konuşmak istedim.
Araştırmalara göre, ülkemizde yıllık yaklaşık bin, dünyada ise yaklaşık 350 bin kişi boğulma sonucu hayatını kaybetmekte. Boğulanların çoğu çocuk ve gençler. Boğulma konusunda bölgesel bir fark yok gibi. Ülkemizin doğusunda bile deniz olmamasına rağmen dereler, kanallar, göller, havuzlar nedeniyle çok sayıda boğulma vakası oluyor. Peki boğulan bir kişi ile karşılaşırsak ne yapmalıyız?
Öncelikle bunu yapabilmek için iyi bir yüzücü olmamız gerekir. Daha sonra eğer mümkünse ve varsa boğulan kişiye kurtarıcı olabilecek can simidi veya can yeleği atılmalıdır. Doğrudan çıkarmaya çalışmak en son seçenek olmalıdır, çünkü boğulmak üzere olan kişi o kadar panik halindedir ki üzerinize tırmanarak sizi de batırabilir. Bu sebeple, hangi yolla olursa olsun hiçbir zaman kişiyi doğrudan tutmamaya çalışmak en doğru davranıştır. Su da belli bir mesafede durup size yaklaşıp çekmesine izin vermeden ona batmayan bir materyal, ip ve ya tişörtünüzü uzatıp tutmasını isteyerek ve ya sırt üstü döndürüp sürüklemek sudan çıkarma işlemi için uygundur. Yine çok dikkatli bir şekilde kişiye arkadan yaklaşıp, fazla sıkmadan, boynunun alt kısmından tutup sürüklemek te doğrudur. Paniğe kapılmamak en önemli davranıştır. Kişiyi batıran çırpınışlarıdır. Hâlbuki kendini bir ölü gibi denize bıraksa, su onu hemen kaldıracaktır.
Kıyıya çıkardığımız ve ya çıkarılan kişiyi öncelikle sırt üstü yatırılır. Bilicinin açık olup olmadığını anlamak için omuzlarından tutup sarsarak iyi olup olmadığı sorulur. İnleme şeklinde bir cevap gelirse yahut ağzından köpük çıkarsa hemen yan yatırılır.
Uyarıya karşılık hiçbir tepki alınamaz ise hemen 112 ilk yardım servisi aranarak bilgi verilir. Daha sonra eğer gerekli eğitimi almış biri isek kişinin boynunu çok dikkatli bir şekilde destekleyip alnından hafif geri iterek, çenesini yukarı kaldırarak ağızdan ağıza iki soluk verebiliriz. Bu hareket sonrası eğer geç kalınmış bir durum yoksa genelde akciğerlerde köpükle beraber bir öksürük başlar ve kişi kendine gelebilir.
Su hayattır ama bazen hayatın son bulmasına da sebep olabilir. Bu nedenle tek başına, bilinmeyen bölgelerde suya girmek doğru değildir.
Sudan bir sebebiniz olmasın.
Sağlıcakla…