İşaret ve engel koymama suçu Türk Ceza Kanunu’nun 178. maddesinde Topluma Karşı Suçlar bölümünde hüküm altına alınmıştır. Madde hükmünde; “Herkesin gelip geçtiği yerlerde yapılmakta olan işlerden veya bırakılan eşyadan doğan tehlikeyi önlemek için gerekli işaret veya engelleri koymayan, konulmuş olan işaret veya engelleri kaldıran ya da bunların yerini değiştiren kişi, iki aydan altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” Şeklinde düzenlenmiş ve tehlikeyi engellemek için işaret ve engel koymayan kimselerin cezalandırılacağı belirtilmiştir.

Herkesin gelip geçtiği yerlerde yapılmakta olan işlerden ya da bırakılan eşyadan doğan tehlikeyi önlemek için;

1-)  Gerekli işaret ve engellerin konulmaması

2-)  Konulmuş olan işaret ve engellerin kaldırılması

3-) Konulmuş işaret ve engellerin yerinin değiştirilmesi hâllerinde işaret ve engel koymama suçu oluşur.

İşaret ve engellerin konmaması suçu, vatandaşların gelip geçtiği yerlerde yapımı devam eden işlerden dolayı doğan tehlikeyi engellemek için gerekli işaret ve engellerin konmaması, konulmuş olan işaret ve engellerin kaldırılması veya yerinin değiştirilmesi sonucu oluşacaktır. İşaret ve engel koymama suçunun oluşması için, işlenen suç sonucunda herhangi bir zararın meydana gelmesi gerekmez. Suçun işlenmesi sonucu bir zarar meydana gelmesi durumunda ise kişi işlediği suçun niteliğine göre cezalandırılır. Bu cezayla kişilerin yaşamı, beden bütünlüğü korunmaktadır. Seçimlik hareketli bir suç olan işaret ve engel koymama suçu yukarıda saymış olduğumuz şekillerde işlenebilir. Seçimlik hareketlerden birinin yapılması ile suç oluşur. Bu suçun işlenmesi suretiyle bir zarar meydana gelirse; kişi, fiilin sebebiyet verdiği netice dolayısıyla kast veya taksirine göre sorumlu olur.

İşaret ve engel koymama suçu, şikâyete tabi suçlar arasında değildir. Savcılık makamı tarafından re’sen soruşturulur. İşaret ve engel koymama suçunda herhangi bir şikâyet süresi de yoktur.

İşaret ve engel koymama suçu bakımından yapılan yargılamalarda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Dava zamanaşımı süresi dolmasından itibaren işaret ve engel koymama suçundan soruşturma yapılamaz. Ayrıca işaret ve engel koymama suçu uzlaşma kapsamında olan suçlardan olmadığından uzlaşma hükümleri de uygulanmaz.

İşaret ve engel koymama suçunun işlenmesi sonucunda yapılan yargılamalar Asliye Ceza Mahkemesinde görülür. Soruşturma aşamasında ön ödeme yapılarak ceza verilmeyeceği gibi cezada indirim de yapılabilir. Aynı zamanda kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilebilir.