İntihara yönlendirme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 84. maddesinde kişilere karşı suçlar bölümünde hayata karşı suçlar başlığı altında yer almaktadır.
Madde, intihar etmeyi değil, bir kişiyi intihara yönlendirmenin cezalandırılacağını hüküm altına almıştır. İntihara yönlendirme suçu şu şekilde oluşur. Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar.
İntihara yönlendirme suçunun oluşabilmesi için bir kişiyi;
1-) İntihara azmettirme,
2-) İntihara teşvik etme,
3-) Başkasının intihar kararını kuvvetlendirme,
4-) Başkasının intiharına yardım etme, şekillerinde işlenebilir.
İntihara yönlendirme suçu, seçimlik hareketli bir suç olduğu için seçimlik hareketler; intihara azmettirmek, teşvik etmek, intihar kararını kuvvetlendirmek ve intihara herhangi bir şekilde yardım etmek şeklindeki hareketlerle de işlenebilir. Saymış olduğumuz bu eylemlerin intihardan önce ya da en geç intihar esnasında gerçekleştirilmesi gerekir.
1-) Bir kişide intihar kararının oluşmasına neden olma eylemini gerçekleştiren kişi, o kimseyi intihara azmettirmiş olur. İntihara azmettirme eylemi, hiç intihar düşüncesi olmayan bir kimsenin, aklına intihar düşüncesini sokarak bu konuda intihar etme kararı vermesine imkân hazırlamaktır. Bir kişinin intihar etme kararını önceden almış olması “ancak o kimseye bir başkası tarafından intihar etme fikrinin aşılanması eylemi” o kimseyi intihara azmettirme suçunu değil, intihara teşvik etmek eylemini oluşturur. Çünkü bir kişiyi intihara azmettirme suçunun oluşabilmesi için, hiç intihar etme niyeti olmayan bir kişide, intihar etme kararı verme eyleminin oluşması gerekir.
2-) İntihara teşvik etme seçimlik hareketi ile intihara yönlendirme suçunun oluşabilmesi için, intihar düşüncesi olan ancak bu konuda henüz bir karar vermemiş olan (bu kararın henüz yalnızca bir düşüncede kaldığı) bir kişinin, intihar kararı almasını sağlama şeklinde oluşabilir. İntihara teşvik etme eyleminde intihar etme düşüncesi olan bir kişinin henüz intihar etme kararı verememiş ve fail tarafından bu konuda intihar etmeye özendiriliyor olması gerekir. Ancak intihara azmettirme eyleminde mağdurun, hiç intihar düşüncesi bulunmamaktadır.
3-) İntihara yönlendirme suçunun bir başka seçimlik hareketi olan, bir başkasının İntihar kararını kuvvetlendirme suçunda ise; bir kişinin intihar etme eylemine karar vermiş ancak intihar eylemini icra edemeyen kişinin cesaretlendirilmesi, desteklenmesi yani bu kararın güçlendirilmesi şeklinde ifade edebiliriz. Fail, mağdurun intihar kararını kuvvetlendirirken, intihar edecek kişideki kararsızlığı ve tereddüdü ortadan kaldırarak kişiyi yönlendirir.
4-) Son olarak intihara yönlendirme suçunun son seçimlik hareketi olan intihara yardım etme suçunda; intihar etme kararı almış bir kişiye, intihar eylemini nasıl gerçekleştireceği konusunda yol göstermek, kişinin intiharını kolaylaştırmak, intihar eyleminde kullanacağı araçları temin etmek gibi yardımlarda bulunmak şeklinde işlenebilir.