Son yıllardaki fiziki büyümesini sürdüren Gaziantep Üniversitesi, akademik performansı ve örnek projeleri ile dikkat çekerek, uluslararası kimlik kazanma yolunda ilerliyor.

Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’la bu ilerleyişi konuştuk.

Gaziantep Üniversitesi, (GAÜN) bir yandan dünyanın 90 ülkesinden yaklaşık 2 bin 250 yabancı öğrenciye ev sahipliği yaparak uluslararası üniversite kimliği kazanırken, diğer yandan da kaliteli büyüyen, üretime katkıda bulunan, diğer üniversitelere örnek olan projelere imza atmaya devam ediyor.

Akademik kadrosundaki kaliteli gücünü giderek artıran Gaziantep Üniversitesi, geçtiğimiz yıl Tıp Fakültesi bulunan tüm üniversiteler arasında ise 12. olarak akademik performansını da kanıtladı.

Akademik performans yükselişte

Gaziantep Üniversitesi’nin bir yandan “Butik değil, kaliteli büyüyen üniversite” olmanın bilinciyle kadrosunu sürekli güçlendirirken, diğer yandan da son 7 yılda; 5 olan fakülte sayısını 15’e, 10 bin civarındaki öğrenci sayısını ise yaklaşık 40 bine yükseltti.

Nitelikli bir büyüme gerçekleştirdiklerini kaydeden Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, çıtayı daha da yükseltmek için gece-gündüz çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Özellikle son 7 yıldaki atakla 650’ye yakın profesör, doçent ve yardımcı doçentten oluşan dev bir akademik kadro kurduk. Büyük, kaliteli, uluslar arası kimlik kazanmış, bilime katkı sunan, topluma kalıcı değerler üreten bir dünya üniversitesi hedefine adım adım yaklaşan Gaziantep Üniversitesi, üniversitelerin değerlendirmesinde önemli bir kıstas olan öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında da büyük bir sıçrama gerçekleştirdi.

Nitekim 2006’da öğretim üyesi başına binde 67 olan makale ortalaması ile Türkiye’deki üniversiteler arasında 20. sırada yer alan Gaziantep Üniversitesi, son yıllarda 1.1 makale ortalaması ile 7. sıraya kadar yükseldi.

Üniversitelerin akademik performansında en önemli referanslardan birisi olarak kabul edilen URAP’ın (University Ranking by Academic Performance) akademik pergormans değerlendirmesinde Gaziantep Üniversitesi 2014 – 2015 yıllarında Tıp Fakültesi bulunan üniversiteler arasında, 9. üniversitesi oldu. Tüm üniversiteler genel puan tablosundaki yerimiz ise 12. sıra.”

45 Bin öğrenciye kaliteli eğitim

Gaziantep Üniversitesi’nin 2023 vizyon hedefinin 45 bin öğrencili, kontrol edilebilir kalitedeki bir üniversite olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Üniversitemiz, AB destekli Erasmus Programı’ndan en fazla payı alarak öğrenci ve öğretim üyelerine kullandıran üniversite kimliğini taşımaktadır. 2013- 2014 Öğretim Yılı’nda bu bütçeden 534 bin 300 Euro kullanıldı” dedi.

Aralarında Rusya’nın Kuzey Kafkas Teknik Üniversitesi, Kanada’nın Ryerson Üniversitesi ve ABD’den Kaliforniya Üniversitesi-Davis, Murray State Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi’nin de bulunduğu çok sayıda üniversiteyle çeşitli akademik işbirliklerini ve öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapıldığını anlatan Prof. Dr. Coşkun, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Bu işbirlikleri, GAÜN’ün uluslarası bir üniversite hüviyeti taşımasında önemli göstergedir. Gaziantep Üniversitesi, teorik bilgiyi üretme ve bunu uluslar arası yayınlara çevirme noktasında Türkiye’de ilk 4 -7’inci sıralarda yer almaktadır. Bu,YÖK’ün verileri”

Türkiye’nin, Gaziantep’in hizmetinde bir üniversite

GAÜN’ün yenilikçi gelişme ve çalışmalara büyük önem verdiğini kaydeden Rektör Coşkun, Gaziantep Üniversitesi, Teknopark’ı, Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), laboratuarları, öğretim elemanları ve intörn mühendisleriyle herkesin aktörü olabildiği etkin bir inovasyon (yenilikçilik) iklimini estirmeye devam ettiğini vurguladı. Bu kapsamda üniversite-iş dünyası buluşmasının büyük ölçüde sağlandı. Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, GAÜN’ün performansının giderek yükseldiğini belirttiği açıklamasının devamında şunları söyledi: “Gaziantep Üniversitesi TARGET Teknoloji Transfer Ofisi ve Gaziantep Üniversitesi bölgede bir inovasyon ekosistemi oluşturmak, proje geliştirme faaliyetlerini geliştirmek, aktif Akademi – Endüstri – Bilim üçgeni entegrasyonunu sağlamak, fikri – sınai Mülkiyet haklarının yönetimi ve çok sektörlü girişimcilik faaliyetlerini yürütmek üzere kurulmuş hızlı ve özel sektör esnekliğinde çalışan bir yapıdır. Bu gaye ile çalışma ve etkinlik faaliyetlerini, Üniversite – Sanayi işbirliği içerisinde sektörün ve akademinin ihtiyaç duyduğu konu ve alanlarda gerçekleştirmeye devam etmektedir. İş dünyasıyla kol kola yürüyen GAÜN akademisyen ve uzmanları, şimdi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki irtibat ofisinde üretime daha yakın olarak hizmet veriyor.”

Literatüre girecek örnek projeler

Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve TargeT, ile TÜBİTAK’tan 10 milyon TL hibe destek almayı başaran az sayıdaki üniversiteden birisi olan Gaziantep Üniversitesi’nin, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı’nın 3 projeyle desteğini alarak Türkiye’nin en fazla teşvik alan üniversitelerinin en üst sırasına yerleştiğini hatırlatan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun, “Üniversitemiz üniversite-sanayi işbirliği deyince akla ilk gelen üniversitelerden biridir. Tüm bunlar, GAÜN’ün yenilikçi yüzüdür” dedi. Gaziantep Üniversitesi’nin hayata geçirdiği birçok projenin Türkiye’deki diğer üniversiteler tarafından da örnek alınmaya başlandığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Üniversitemizde 5 yıldır zorunlu ders olarak uygulanan Toplumsal Duyarlılık ve etik derslerinin diğer üniversitelerde de okutulması için tavsiye kararı alındı. Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nda uyguladığımız Trimester Eğitim Modeli ise iş eğitim ve iş dünyasının birlikteliğinin sağlanması için hükümetin eylem planı kapsamında tüm üniversitelerde yaşama geçirilmesi kararlaştırıldı” dedi.