Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Yemen’de savaşa son verecek yeni bir barış girişimi olduğunu duyurdu.
Önceki gün basın toplantısıyla açıklanan girişimi Husilerin de kabul etmesi halinde ülke genelinde ateşkes ilan edilecek ve ateşkese uyulup uyulmadığı Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gözlemlenecek.
Husilerin kontrolündeki başkent Sana’da bulunan havaalanı uçuşlara açılacak ve Hudeyde Limanı’ndan yakıt ve gıda girişine izin verilecek.
Riyad’da ikamet eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbi Hadi Mansur’a bağlı hükümetle İran destekli Husiler arasında krize siyasi çözüm bulmak için görüşmeler başlatılacak.
Prens Faysal bin Ferhan, Husileri “son fırsat” olarak nitelendirdiği barış girişimini kabul etmeye davet etti.
Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi de Husilerin “aklın sesine” kulak vermesini ümit ettiklerini söyledi.
Yemen’de akan kanın durması ve barışın tesisi için olduğu öne sürülen girişim, Husiler karşısında beyaz bayrak çekmekten başka bir şey değil.
Husilerin ve Ali Abdullah Salih’e bağlı güçlerin başkent Sana’yı işgaline son vermek için Mart 2015’de başlatılan askeri müdahale hedefine ulaşamadı.
Körfez koalisyonunun bileşenlerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen’i bölme planını devreye soktu.
Para ve silahla desteklediği milisler aracılığıyla Aden Limanı ve Sokotra adası gibi stratejik bölgeleri işgal etti.
Altı yılda Yemen yakılıp yıkıldı fakat Cumhurbaşkanı Hadi değil Sana’ya Aden’e dahi dönemedi.
Suudi Arabistan’ı barış teklifine iten başlıca iki etken var.
Birincisi, ABD’de başkanlık yarışını Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın kazanması.
Yemen’deki savaşı bitirmek, Washington’daki yeni yönetimin öncelikleri arasında yer alıyor.
İkincisi ise Husilerin son günlerde yoğunlaştırdığı saldırılar.
Suudi Arabistan, füzelerle ve insansız hava araçlarıyla petrol tesislerine ve havaalanlarına düzenlenen saldırıları önleyemiyor.
Mevcut şartlarda iyice köşeye sıkışan Riyad’ın eli oldukça zayıf.
Husiler de Suudi Arabistan’ın barış teklifine olumlu cevap vermeyerek daha çok kazanç elde etmeyi planlıyor.
“Yeni bir şey yok” diyerek girişimi reddeden Husiler, hava ve deniz ablukasının kayıtsız şartsız kaldırılmasını istiyor.
Husilerin sözcüsü Muhammed Abdüsselam, Reuters’e yaptığı açıklamada, barış anlaşmasına varmak için Suudi Arabistan'ın yanı sıra Umman ve ABD'yle görüşmeye devam edeceklerini söyledi.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nın duyurduğu barış girişimi BM ve birçok ülke tarafından memnuniyetle karşılandı.
Ancak bunun pek fazla önemi yok.
Yemen’de önümüzdeki sürecin nasıl şekilleneceğini Husilerin isteklerinden ve Suudi Arabistan’ın barış girişiminden daha çok ABD ve İran’ın Maskat’ta yapacakları görüşmeler ve pazarlıklar belirleyecek.
Hadi’ye bağlı hükümetin ise i’rabda mahalli bulunmuyor.
Söz konusu hükümetin sözcüsü Racih Badi, “Suudi Arabistan’ın Sana Havaalanı’nı hangi ülkelerden gelecek uçaklara açacağını bilmiyoruz fakat bizim Tahran ve Beyrut’tan uçuşlar konusunda çekincemiz var” diyor.
Yemen’in bu hale gelmesinde günahı olanlardan biri de hiç şüphesiz otel odalarında kaybolup ülkesinin geleceği hakkında alınan kararlardan haberi dahi olmayan Hadi ve çevresidir.