Sosyal medya artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Sosyal medyanın sağladığı kolay iletişim zaman zaman sorun haline gelebiliyor. Özellikle WhatsApp, Instagram, Facebook gibi sosyal medya uygulamalarında cinsel taciz ve bunun gibi birçok suçun işlenmesi de kolaylaştı. Yapılan paylaşımlar, yorumlar ve bu paylaşımlar üzerinden yazılan mesajlar, kimi zaman hukuka aykırı ifadeler içermekte ve bu ifadeler suç teşkil edebilmektedir. Kişilik haklarının, sosyal medya aracılığı ile ihlal edilmesi birtakım hukuki ve cezai sonuçlar doğurmaktadır. Kişilik hakkı ihlal edilen kişiler de mahkemelerde hak arama yoluna gidebilmektedir.
Cinsel taciz suçunun cezası
Türk Ceza Kanunu’nun 105. maddesinde düzenlenen cinsel taciz suçu; “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına; fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde ise altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” Şeklinde düzenlenmiştir. Ancak suçun; Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılır ve Suçun teşhir suretiyle işlenmesi halinde ise ceza yarı oranında artırılır.
Taciz fiili nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.” şeklinde düzenlenen 2. fıkra hükmünde ise elektronik ortamda işlenen deyimi ile cinsel taciz suçunun, sosyal medya aracılığı ile işlenmesini de kapsayan daha ağır cezanın verilmesi hali hüküm altına alınmıştır.
Cinsel taciz suçunun mağdurunun vücut bütünlüğünün hiçbir şekilde ihlal edilmemesi, ancak vücuduna dokunulmaksızın cinselliğinin hedef alınarak mağdura sarkıntılık yapma, söz atma şeklinde işlenebilmesi mümkündür. Bir kimsenin vücuduna dokunma suretiyle işlenen suç, cinsel taciz suçu olmayıp, cinsel saldırı suçunu oluşturur.
Sosyal medya aracılığı ile cinsel taciz suçu, mesaj gönderme, yorum yapma şeklinde işlenebileceği gibi; öpücük atmak, el hareketi yapmak, cinsel ilişki teklif etmek gibi eylemlerle de işlenebilir.
Cinsel taciz suçunu oluşturan sözlere örnek vermek gerekirse; dudakların çok güzelmiş, evde misin geliyorum, yerim seni tanışalım mı, gece yarısı farklı zamanlarda defalarca arayarak “seni seviyorum, yanına geliyorum, senin için yanıyorum, eriyorum, sana aşığım” ve bunun gibi sözler söylemek bu suçun oluşmasına vücut verir. Ancak ahlak çerçevesi içerisinde söylenen sözler veyahut karşılıklı söylenen sözler cinsel taciz suçunu oluşturmayacaktır.
Bu suçun işlenmesi halinde 6 ay içerisinde savcılığa şikâyet edilmesi gerekirken, sosyal medya aracılığı ile işlenen cinsel taciz suçunda nitelikli hal yani cezayı artıran sebepler bulunduğundan, bu suçun işlenmesinde şikayet aranmayacak olup savcılık makamınca re’sen soruşturma başlatılacaktır. Kısaca sosyal medya aracılığı ile işlenen cinsel taciz suçu şikayete tabi olmayıp; dava açılması için mağdur şikayet hakkını 8 yıl içinde (zaman aşımı süresinde) kullanabilecektir.