Mısır ile Etiyopya arasında Nil Nehri sularının kullanımı nedeniyle anlaşmazlık var ve iki ülke arasındaki gerginlik zaman zaman savaş tehdidinde bulunma boyutuna kadar yükselir.

Kahire, Etiyopya’nın Nil üzerinde inşa ettiği El Nahda Barajı’nı su güvenliğine ve milli çıkarlarına tehdit görüyor.

Darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Haziran 2013’te “Mısır halkı her şeye sabreder. Ancak haklarını, güvenliğini ve can damarını tehdit eden bir olay karşısında sabretmez” diyerek Etiyopya’yı savaşla tehdit etmiş ve eklemişti: “Nil’in tek bir damlası eksilirse kanlarımız bunun için alternatiftir.”

Bir ülkeye mesaj vermek veya misillemede bulunmak için o ülkenin sorun yaşadığı başka bir ülkeyle yakınlaşmak uluslararası ilişkilerde çokça görülen bir tavır.

Mısır’la arası bozulan ülkelerin bu aralar ilk olarak kapısını çalacakları ülkelerden biri Türkiye ve diğeri de Etiyopya.

Mısır diktatörü Cezayir’i ziyaret ederek Batı Sahra sorunu konusunda Cezayir’in tavrını destekleyeceğini açıklaması üzerine Fas Kralı 6. Muhammed Aralık 2014’te soluğu Türkiye’de almış, Fas medyası Abdülfettah El Sisi’yi “darbe lideri” ve Mursi’yi “meşru cumhurbaşkanı” olarak nitelemişti.

Fas’la uzun süredir sorun yaşayan Cezayir, Batı Sahra’nın Fas’tan ayrılması ve bağımsız bir devlet olması için savaşan Polisario hareketini destekliyor.

Mısır da, geçenlerde hareketin liderlerini Şarm El Şeyh’te konuk etti.

Bunun üzerine Fas Kralı 6. Muhammed tahta çıktığı 1999’dan bu yana ilk kez Etiyopya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Üç gün süren ve cumartesi günü sona eren ziyaret Arap kamuoyunda Abdülfettah El Sisi liderliğindeki Mısır’a mesaj olarak değerlendirildi.

Oysa Kral 6. Muhammed, Abdülfettah El Sisi’nin yemin törenine Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar’ı göndermiş ve daha birkaç ay önce Mısır cuntası liderini Fas’a davet etmişti.

Fas-Mısır ilişkilerindeki iniş çıkışlar ve Kahire ile Rabat arasında yaşanan son gerginlik, çölde kum tepelerinin bir gecede yer değiştirmesine benziyor ve bölgedeki dengelerin ne derece kaygan bir zemin üzerinde kurulu olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor.

Mısır’a ve darbe liderine mesaj olarak okunan bir başka ziyaret de Etiyopya Başbakanı Haile Mariam Desalegne’in Suudi Arabistan ziyareti oldu.

Pazartesi günü Kral Selman ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüşen Etiyopya Başbakanı’nın Riyad’da gayet sıcak karşılanması, Suudi Arabistan’ın son dönemde birtakım sorunlar yaşadığı Mısır’a mesajı olduğu yorumları yapıldı.

Bu arada, baraj inşaatı nedeniyle sorun yaşayan Etiyopya ve Mısır ilişkileri bu aralar bir başka kriz nedeniyle yine gergin.

Etiyopya polisi başkent Adis Ababa’da iki Mısırlıyı casusluk suçlamasıyla gözaltına aldı.

Etiyopya hükümeti ayrıca Mısır’ın ülkede yaşanan ve çatışmaya dönüşen protesto gösterilerine destek verdiğini iddia ediyor.

Kahire ise bu iddiaları reddederek gözaltına alınan Mısırlıların serbest bırakılmasını istiyor.

Nil Nehri, Mısır’ın adeta can damarı.

Kahire, barajın devreye girmesinin ardından Nil sularından payının düşmemesi için Etiyopya’yla görüşmelere devam ediyor.

Fas Kralı’nın Adis Ababa ziyaretine ve Etiyopya Başbakanı’nın Riyad ziyaretine gelince…

Arap sokağında birçok yorumcu ziyaretlerin Mısır’a yönelik mesaj taşıdığını söylese de en iyisi bu tür ziyaretlere çok fazla anlam yüklememek.

Çünkü Etiyopya Afrika’nın oldukça önemli bir ülkesi.

Suudi Arabistan’ın ve Fas’ın bu ülkeyle ilişkilerini geliştirmek istemeleri gayet doğal.

Herkes tavrını ve ilişkilerini Mısır’a göre belirleyecek değil ya!..