Arap ülkelerinde genelde Ramazan ayına özel hazırlanan televizyon programlarının başında dini programlar değil diziler gelir ve bu durum her yıl Arap sokağında tartışma konusu olur.
Çünkü söz konusu dizilerin büyük çoğunluğu mübarek ayın ruhuna aykırıdır.
Hatta bazıları doğrudan dini ve dindar insanları hedef alan dizilerdir.
Örneğin Suudi Arabistan son yıllarda toplumu dönüştürme ve dinle olan bağını azaltma projesi kapsamında Ramazan aylarında İslami değerlerle alay eden ve Müslümanları terörist gibi gösteren, İslamofobi’yi besleyen diziler yayınlamaya başladı.
Mısırlı kadın sanatçı İlham Şahin’in çarşaflı ve alnında kelime-i tevhid yazılı bir teröristi oynadığı dizinin Ramazan’ın ikinci yarısında yayınlanması bekleniyor.
Bu yıl Ramazan ayı dizileri arasında en çok konuşulanı Mısır’da üçüncü sezonu yayınlanmaya başlayan El-İhtiyar ( Seçim) dizisi.
Geçen yılki bölümleri 30 Haziran protestolarını ve Rabia Katliamı’nı konu alan dizi bu yıl darbecilerce şehit edilen Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığı dönemini anlatıyor.
Cunta lideri Abdülfettah Es-Sisi ve Mursi gibi şahsiyetlerin canlandırıldığı dizide olayların hangi pencereden aktarıldığını söylemeye gerek yok.
Senaryoya göre Mursi “kötü adam” ve “düşman”, Es-Sisi ise “ülkesini iç savaş tehlikesinden kurtaran kahraman”.
Buna rağmen Es-Sisi’yi övmek ve Mursi’yi kötülemek için çekilen dizi, yapım amacının tam tersine hizmet edecek gibi.
Çünkü Mısırlıların çoğu tarafından komedi niyetine seyrediliyor ve cunta lideriyle alay ediliyor.
Mısırlı ünlü oyuncu Amr Waked, diziyle ilgili yaptığı yorumda, “Ömrümde ciddiye alınması ve derin etki bırakması için masraf edilen fakat insanların komedi dizisi yerine koyduğu başka bir dizi görmedim” dedikten sonra dizinin tarihi gerçekleri saptırdığına da dikkat çekti.
Kısa boy kompleksi yaşayan Abdülfettah Es-Sisi’nin dizide kendisini oynaması için daha çok aksiyon filmlerinde rol alan uzun boylu bir oyuncuyu seçmesi ve Mursi rolündeki oyuncunun yüz ifadelerinin şehit cumhurbaşkanını kötü gösterecek şekilde ekrana yansıtılması dizinin gerçek yapımcısı Mısır cuntasının ucuz numaralarından sadece birkaçı.
Cumhurbaşkanlığı makamına askeri darbeyle oturan Abdülfettah es-Sisi, herkesin şahit olduğu gerçekleri dizilerle gizlemeye ve çarpıtmaya çalışsa da başarılı olması mümkün değil.
Sandıkta kazanılamayan meşruiyet Ramazan dizileriyle kazanılamaz.
Hâlihazırda ekonomik sıkıntılarla boğuşan halkın büyük çoğunluğu darbe sürecinde nelerin yaşandığını ve Mursi’ye nasıl zulmedildiğini yakinen gördü.
Ayrıca Abdülfettah Es-Sisi’yi, kısa boyunu, neler yapıp yapamadığını, başarısız yönetimini gerçek hayatta seyretmeye devam ediyor.
Mısır halkı bir diktatörün henüz iktidardayken kendisini anlatması için yaptırdığı dizinin tarafsız olamayacağını idrak edemeyecek kadar aptal değil.
Ekranda kendisine sunulanla gerçekte olan arasındaki farkı net bir şekilde müşahede ediyor.
Mısır’ı ayağa kaldıracak dürüst ve başarılı bir lider olduğunu gösteren, çalıp çırpmayan, ülke toprağını ve varlıklarını zengin Körfez ülkelerine satmayan, darbecilerin her türlü baskısına ve işkencelerine karşı dimdik ayakta durarak ömrünü şehadetle noktalayan Mursi’ye Allah’tan rahmet diliyor.