Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, ABD Başkanı Donald Trump’ı ve Kral Selman Bin Abdülaziz’in davetine icabet ederek zirveye katılacak liderleri karşılamaya hazırlanıyor.

Hiç şüphesiz zirvenin baş konuğu Trump ve diğerleri de zaten onunla görüşmek için orada olacaklar.

Bu nedenle Riyad’da bir yandan “tarihi ziyaret” süresince herhangi bir aksilik yaşanmaması için güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarılırken diğer yandan kentin dört bir yanı ABD ve Suudi Arabistan bayraklarıyla süslendi.

Trump’ın ve Kral Selman’ın resimleri caddelere asıldı.

Amerika’nın ünlü kasaba müziği sanatçısı Toby Keith, ABD Başkanı’nın ziyareti vesilesiyle Riyad’da konser verecek.

Beers Ago (Biralardan Önce), Beer for My Horses (Atlarım İçin Bira), Drunk Americans (Sarhoş Amerikanlar), Whisky Girl (Viski Kız) ve I Like Girls That Drink Beer (Bira İçen Kızları Severim) gibi şarkılarıyla tanınan Amerikalı sanatçının bolca içkiden, kızlardan ve barlardan bahseden şarkılarının Suudi Arabistan’da nasıl karşılanacağı merak konusu.

Merak edilen bir başka şey ise Melania Trump’ın ziyaret sırasında giyeceği elbise.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, bu konuda kendisine yöneltilen bir soruya, “Biz konuklarımıza ne giyeceklerini söylemeyiz” diye cevap verdi.

Bugün ve yarın Suudi Arabistan’ın başkentinde yapılacak zirveyle ilgili gelişmelerin İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapça yayınlanacağı bir internet sitesi ve resmi Twitter hesabı açıldı.

“Azim bizi birleştiriyor” sloganıyla açılan sitede, “Üç zirve… Tek bakış” başlığı altında yer alan ifadelerde Trump’ın Riyad ziyareti “tarihi olay” olarak nitelenerek, ziyaret süresince Suudi Arabistan-Amerika, Körfez İşbirliği Konseyi-Amerika, Arap ve İslam ülkeleri – Amerika zirvelerinin gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Sitede ayrıca Riyad Zirvesi’ne 55 ülkenin devlet başkanları veya temsilcilerinin katılacağı ve 48 saat sürecek zirvenin “oyunun kurallarını değiştireceği” bilgisi yer alıyor.

Kral Selman’ın zirveye davet ettiği liderlerden Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, “özel nedenler” dolayısıyla zirveye katılamayacağını açıkladı.

“Soykırımcı” olmakla suçlanan El Beşir’in zirveye davet edilmesinden Amerika’nın rahatsız olduğu biliniyordu.

Daha önce zirveye katılacağını duyuran Sudan Cumhurbaşkanı’nın son anda Riyad’a gidemeyeceğini açıklamasının ardında büyük ihtimalle ABD vetosu var.

Riyad Zirvesi, tıpkı daha önceki “İslam Ordusu” projesi gibi geniş çaplı bir PR çalışması.

Suudi Arabistan hem Amerika’ya ve Batı’ya hem de İslam ülkelerine “İslam Dünyası’nın lideri benim” mesajı vermek istiyor.

Zirve aynı zamanda Kral Selman’ın kendisinden sonra tahta oturtmak istediği oğlu Prens Muhammed Bin Selman için de bir PR çalışması.

Adil El Cubeyr, önceki gün düzenlediği basın toplantısında, Trump’ın ziyareti sırasında iki ülke arasında siyasi ve ekonomik birçok anlaşma imzalanacağını açıkladıktan sonra şöyle dedi:

“Prens Muhammed Bin Selman’ın Washington’a yaptığı ziyaret başarılıydı ve Trump’ın Riyad ziyaretine yol açtı.”

Riyad Zirvesi’nden beklentilerin çıtasını yüksek tutmak yanlış olur.

“Zirveden sonra oyunun kuralları değişecek” iddiası ise epey abartılı.

Başkan seçilmeden önce “Körfez’de paradan başka bir şey yok. Başkan seçilirsem Körfez ülkelerine kendilerine sağladığımız himayenin faturasını ödeteceğim” diyen Trump’ın istediği İran’a karşı sesini birazcık yükseltmesi karşılığı Körfez ülkeleriyle yüklü silah anlaşmaları yapmak.

Bölgenin köklü ve karmaşık sorunlarının çözümüne yönelik ciddi adımlar atılması beklenmiyor…