Mısır’daseçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin darbe ile devrilmesinden sonra ilk kezsokaklar karıştı.
Halk “defolSisi” sloganları atıyor.
Darbeci Sisiyurt dışında, Sisi yanlıları şaşkın.
Sisi gidecekmi? Veya gönderilecek mi? Bu soruları soruyor olabilmek, bu süreci yaşıyorolabilmek, güzel. Çünkü binlerce masum Mısırlı sivilin kanı, yüzlerce İhvanüyesinin haksız yere mahkûm edilmesi, onlarcasının idam edilmesi, yaşanan büyükhaksızlıklar; biz Müslümanları fena halde kızdırdı. Fakat bu kızgınlık ve birikmiş duygular konuyu analiz ederken körlüğe nedenolmamalı.
Arap Baharı sonrası ne zaman Arapsokağı karışsa artık daha temkinli bakıyorum. Görünene, gösterilene değil perdearkasına odaklanmaya çalışıyorum.
Çağ; müthiş manipülatif bir zeminidoğurdu.
Sosyal medya; sokak isyanlarınıbesledi, isyanlar; illegal oluşumlara perde oldu.
O nedenleMısır’da yaşananlara daha temkinlibakmalıyız.
Sokağaindiğimizde isyancıların arasında İhvanyok.
Peki ne var?
Görünentabloda; ekonomisi bir türlü istenilen seviyeye çıkmayan bir ülke, bu şartlardafaş edilen yolsuzluk dosyaları, buna öfkelenen halk ve sonuç olarak da sokağaçıkan insanları görüyoruz.
Gösterilersırasında İsrail radyosu, “endişeli”yorumlar yapıyor. Yayınlarında: “Mısır’daki gösteriler tehlikeli birşekilde gelişiyor ve Sisi düşerse, bu durum İsrail’in çıkarlarına feci şekildezarar verebilir” diyor.
Sadece ve sadece inandırıcı olmayaçalışıyorlar.
Mısır öyle bir ülke ki; jeopolitik konumu ve Arap dünyasındakiağırlığı nedeniyle hegemonik güçlerin adeta vazgeçilmezidir. ABD, İsrail, Suudi Arabistan, Çin,Rusya elbette bu ülkeyle yakından ilgililer. Bölgede bir düzen kurulacaksa,Mısır’sız olmaz.
Şimdi analizi yapalım; Yaşanan süreçteArap NATO’su söylemleri ve bölgede oluşturulan ittifak gündeminde bir sorunyaşandı. Sisi’nin miadı doldu. Her kuklanın bir kullanım süresi vardır. Şimdigönderiliyor.
SİSİ’NİN GÖNDERİLME SÜRECİ USTALIKLAYÖNETİLİYOR
Nasıl mı?
Dış güçlerin taktikleri vardır.Birinci madde; böyle bir ülke asla ekonomik olarak iyi şartlara çıkartılmaz.Sonra bu süreçte koltuğa oturtulanlardan birileri mutlaka hata yaparlar. Budosyalar özenle saklanır. Ve zamanı geldiğinde ifşa edilir. Ekonomik girdaptanbıkmış olan halka sunulur ve öfke körüklenir. Sosyal medya aralığıyla bu işinorganizasyonu sağlanır. Bu süreçte ordu es geçilmez, gerekli görevlendirmeleryapılır. Hamlenin son halkası ise daha kullanışlı kişi koltuğa oturtulur.
Dahakullanışlı bir kukla, bir köpek…
Tasmasınaasla ihanet etmeyecek olanından…
Emir kulu,sorgulamadan ayniyle denileni yapacak.
Ve sonuçtaMısır değil hep İsrail ve ABD kazanacak.
Bu gidişata ancak organik biçimdegelişen, organize halk güçleri karşı koyabilir.
Mısır bunudemokratik süreçlerde başarmıştı.
Mısır, siviliradeyi harekete geçirerek seçimle, ordudan ve dış güçlerinden bağımsız-tasmasızve yerli bir kimlik olan Muhammed Mursi’yi ülkenin başına geçirmişti. Fakat sandıkta kazanılana ne yazık ki sahipçıkılamadı.
Fakat bugidişat böyle sürmez.
Mısır tüm busüreçlerden dersini çıkaracaktır.Demokrasi hikâyesi olgunlaşacak, yeniden kimliğini bulacaktır.
Su yolunubulur.
Yeter ki;yolunu kaybetmeyenler mücadeleden bıkmasın.