Kahramanlar zor zamanlarda ortaya çıkar. Milletimiz tarih boyunca iyi günler gördüğü gibi çetin sınavlardan da geçmiştir. Geniş bir coğrafyada binlerce yıl hüküm sürmenin sonucunda anlatılacak çok hikâye var. Bilinenlerin ötesinde yazılmamış destanlar, unutulmuş nice kahramanlar tarihin soluk yaprakları arasında kaybolup gitmiştir. Büyük Türk tarihinin sorumluluğunu omuzlarında taşıyan torunlara düşen, kahramanların hikâyelerini kayıt altına almak ve onları hayırla yâd etmektir. İşte bu kahramanlardan bir tanesi de Antep savunmasında üstün başarı gösterip şehit düşen Teğmen Mehmet Sait; namıdiğer Şahin Bey’dir.

Şahin Bey, 1877 yılında Antep’te doğdu. 1899 yılında er olarak Yemen’e gönderildi. Gösterdiği üstün başarılardan dolayı kendisine başçavuş rütbesi verildi. Trablusgarp, Galiçya, Balkan, Suriye, Sina cephelerinde büyük kahramanlıklar gösterdi. Sina cephesinde İngilizlere esir düşmüş, bir yıl Mısır’da kalmıştır. Cephelerde gösterdiği başarılardan dolayı kendisine Şahin Bey denmiştir. Serbest bırakıldıktan sonra teğmen rütbesiyle Urfa’ya, Birecik Askerlik Şube başkanı olarak atanmıştır. Ancak o, Antep’in savunmasına katılmış ve orada şehit olmuştur.

Bugün Şahin Bey’in adına izafeten Gaziantep’te Şahinbey ilçesi kurulmuştur. Şahinbey, Türkiye’nin en büyük nüfusa sahip ilçelerinden birisidir. Şahinbey Belediyesi, başarılı projelere imza atarak belediyecilik adına âdeta tarih yazmıştır. Bir taraftan altyapı yatırımlarına hız verilirken diğer taraftan sosyal belediyecilik adına gençlere büyük yatırımlar yapılmaktadır. Tecrübeli belediye başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve ekibi, gecelerini gündüzlerine katarak Şahin Bey’in adına yaraşır hizmetler üretiyorlar.

Şahinbey Belediye Başkanı’nın yaptığı abidevi birkaç hizmetten söz edeceğim. Bu eserlerin başında Şahinbey Millet Cami geliyor. Cami, külliye tarzında yapılmış muhteşem bir eser. Mimar Sinan tarzı cami, geniş avlusu, altı minaresiyle toplamda 34 bin kişinin aynı anda ibadet edeceği bir alana sahip. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin inceliklerine sahip süsleme ve hatlarıyla göz kamaştırıyor. Caminin en dikkati çeken taraflarından birisi de içinde avize bulunmaması. Bu çok iyi düşünülmüş bir detay. Çünkü avizeler camilerin estetiğini fena hâlde bozuyor. Yeni aydınlatma tekniklerinin geliştiği çağda hantal avizelere gerek yok. Cuma namazını Belediye Başkan Yardımcısı Sait Şahin Bey’le oldukça kalabalık bir cemaatle kılmak da nasip oldu.

Şahinbey Millet Kütüphanesi yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Türkiye’nin ikinci büyük kütüphanesi Ankara Millet Kütüphanesi örnek alınarak inşa edilmiş. Estetik görünümüyle tarihî eser özelliğini şimdiden kazanmış durumda. Gittiğimizde sabah saatleri olmasına rağmen kütüphane doluydu. Görme ve işitme engelliler için yapılan bölüm beni hem sevindirdi hem de hüzünlendirdi.

Şahinbey’de konaklar, müzeler, parklar ve kütüphanelerle tarih yeniden diriliyor. Kentsel dönüşüm için yoğun çalışmalar yapılıyor. Gençler Çanakkale’ye ve Umre’ye götürülüyor. Sosyal yardım ve deprem gibi afetlerde Türkiye’nin en önde gelen belediyelerinden birisi olarak öne çıkıyor. Bütün bu hikâyenin arkasında mütevazı, çalışkan Başkan Mehmet Tahmazoğlu ve ekibi var.