Belirli sebeplerden dolayı memurluktan ihraç edilen kişilerin en çok merak ettiği konuların başında ‘Kamudan ihraç edilen emekli olabilir mi?’ sorusu geliyor. Kamu görevlisinin memuriyetten ihraç edilmesi durumunda, “memurluk hakları ile emeklilik haklarının” nasıl etkileneceği kafalarda soru işareti oluşturmaya devam ediyor. Bu yazımızda ihraç edilen devlet memurunun memuriyet hakkını kaybetmesi ve bu durumun sonraki süreçte emeklilik haklarını nasıl etkileyeceğini açıklamaya çalıştık.

Kamu görevlisi olarak görev yapan bir memurun ihraç edilmesi için birtakım nedenlerin varlığı gerekir. Memurluk görevinden ihraç olma durumu memurun, devlet memurluğu şartlarını taşımadığı hallerde ortaya çıkar. Memurlar, hukuka aykırı davranışları sebebiyle alacakları bir ceza ile görevden ihraç edilebilirler.

Memurun görevden ihraç edilmesi halinde kamu görevlisi memur, ihraç işlemine karşı haklarını savunmak adına başvuru yapabilir. İhraç edilen memurlar aynı zamanda hukuki bir süreç başlatarak idari yargı yoluna gidebilir. Yapılan başvuru neticesinde açılan davada idare tarafından hatalı bir karar verildiğinin ortaya çıkması ile memur lehine “ihraç işleminin geri alınması” mümkün hale gelir.

Kamudan ihraç nedeni sayılan suçlar

Kamu görevlisinin memurluk görevinden ihraç edilmesine sebep olan suçlar; Anayasal düzene karşı işlenen suçlar başta olmak üzere; siyasi partiye üye olmak, amirlerin emrine uymamak, yüz kızartıcı hareketlerde bulunmak, gizli bilgi açıklamak, yurt dışında devletin itibarını zedeleyecek eylemler yapmak, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama, kaçakçılık, hırsızlık, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma, rüşvet, irtikap, yolsuzluk, zimmet, hileli iflas, resmi belgede ve özel belgede sahtecilik suçları, parada sahtecilik, kıymetli evrakta sahtecilik, mühürde sahtecilik gibi suçların memur tarafından işlenmesi halinde memurların görevden ihraç edilmesi söz konusu olur.

Emekli maaşı almak için nereye başvuru yapılır?

İhraç edilen bir kamu görevlisi memurun, emekli olabilmesi için SGK’ya başvuru yapması gerekir. Kamu görevlileri emekli oldukları halde maaşlarının verilmemesi durumunda ise idare mahkemelerinde dava açmaları gerekir.

Memurluk görevinden ihraç edilenler genel olarak emekli sandığına tabi olarak çalıştığı için, Emekli Sandığı Kanunu uyarınca emekli ikramiyelerini alabilirler. Ancak ihraç edilen kamu görevlileri tarafından SGK’ya emekli ikramiyesi talebiyle yapılan başvurular SGK tarafından reddedildi.

Danıştay ise bu konu ile ilgili; “Memurun bütün hizmet sürelerinin memur olarak yapması durumunda emekli ikramiyesi almasına yönelik” karar verdi. Kararda; Kamu görevinden ihraç edilen kişilerin emekli ikramiyelerini alabilmeleri için SGK’ya başvuru yapan kişilerin başvurularını SGK, başvurulara KHK'ları gerekçe göstererek reddetti. Ancak 2019 yılına kadar KHK'lıların yaptığı başvuruları reddeden SGK’nın bu başvuruları reddetmesi idare mahkemesine taşındı. Danıştay vermiş olduğu kararında kendisine emekli aylığı bağlanmış ancak Bağ-Kur, SSK gibi hizmet birleştirmesi olduğu için emekli ikramiyesi alamayan KHK'lılara bu haklarını geri verdi.