Dünya ekonomisinin gidişatına baktığımızda bu yılın ilk çeyreğinde çok anormal gelişmelerin olduğunu görmekteyiz.

Özellikle Amerika’da Trump’ın ikinci döneminin çok ciddi çalkantılarla ve dünya siyasetini altüst eden yaklaşımlarla başladığına tüm dünya şahit olmuş durumda.

Bu şekilde bir başlangıç neticesinde tüm ülkeler kendi planlamalarını gözden geçirmek zorunda kalarak yeni planlamalar içerisine girdiler.

Avrupa’da bir güvenlik endişesi baş göstermeye başlayarak milyarlarca avroluk silah alımına yönelinmiş olundu.

Hâl böyle olunca da Avrupa’da faizler yükseliş trendine girdi. Sadece Avrupa’da değil Uzak Doğu’da da; örneğin Japonya’da da faizler ciddi yükseliş trendine girdi.

Tabii ki faizlerin yükselmesiyle finansmana erişim maliyetleri artarak ciddi finansman sorunları baş göstermeye başlamış oldu.

İlk çeyrekte yaşanan gelişmeler sadece bunlarla sınırlı kalmadı ve piyasalarda son derece büyük bir dönüşüm yaşanmış oldu.

Öyle ki altın son 40 yılın en yüksek ilk çeyreğini yaşayarak rekor üzerine rekor kırmış oldu 2025 yılının ilk çeyreğinde.

Diğer taraftan kripto paraların sert dalgalanmalar geçirdiği bir dönem olarak da 2025 yılının ilk çeyreği tarihe geçmiş oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde tahvil piyasaları yön değiştirerek ABD hazine tahvillerinin yükselişe geçtiği bir dönemi de 2025 yılının ilk çeyreğinde yaşamış olduk.

Ayrıca Amerikan dolarında yaklaşık yüzde 4 civarında bir değer kaybı da yine bu yılın ilk çeyreğinde görülmüş oldu.

Doların ciddi anlamda zayıflamasının yanında gelişen ülke para birimlerinin güçlendiğine de 2025 yılının ilk çeyreğinde şahit olundu.

Gelişen ülke para birimlerine bakıldığında Rus rublesi, Çek kronu ve Polonya zlotisi gibi para birimlerinin yükseldiği görüldü.

Aynı zamanda Meksika pezosu ve Kanada dolarının da yükseldiği 2025 yılının ilk çeyreğinde maalesef ki Türk liramız, Endonezya rupisi ile aynı kaderi paylaşarak değer yitirdi.

TL’nin değer kaybetmesi, ithalata dayalı bir ekonomik sistemimiz olması dolayısıyla ekonomik sorunlarımızı artırmıştır.

Kripto paralarda önce ciddi artışlar görüldü; sonra düşüşler yaşanmaya başladı. Bu yılın ilk çeyreğinde yatırımcısını önce memnun eden kripto paralar sonradan yatırımcısının yüzünün asılmasına vesile oldular.

Emtia piyasalarında ciddi gelişmelerin yaşandığı ilk çeyrekte altının yükselişi tahminlerin çok çok üzerinde gerçekleşirken yıl sonu altın fiyat tahminlerinin revize edilmesi gerekliliği ön plana çıktı.

Altının yanında ilk çeyrekte piyasalarda yükselen bir başka emtia ise kahve oldu.

Kahvedeki yükseliş ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 18 civarında gerçekleşmiş oldu.

2025 yılının ilk çeyreğinde altındaki yükseliş oranı yüzde 17 olarak gerçekleşirken bakırdaki yükseliş ise yüzde 11 seviyelerinde gerçekleşti.

Her iki madende de beklentilerin üzerinde gözlenen bu yükselişlerle altın ve bakır yatırımcısının yüzü gülmüş oldu.

Bu madenlerden üretilen ürünlerin fiyatları da söz konusu seviyelerden yukarıya doğru yönlenmiş oldu.

İkinci çeyreğe yeni gümrük tarifeleriyle başladığımız 2025 yılının dünya ekonomisinde ciddi sorunlar yumağı oluşturacağını şimdiden söylemek son derece yerinde bir tespit olacaktır.