Yaklaşık üç yıldır birçok ekonomik problemle baş etmeye çalışan iş dünyamızın beklediği çözümleri seçim sonrasında hızlı ve somut çözüm yöntemleriyle sunmak ekonomi yönetimi için son derece önemli bir zorunluluk haline gelmiştir.

Dünya ekonomisini neredeyse altüst eden pandemi sonrasında yaşanan enerji fiyatları ve finansmana erişim problemleri tüm sektörleri olumsuz etkilemiştir.

Bunların yanında son dönemlerde eklenen ve geçtiğimiz haftalarda üzerinde durduğumuz (kurda uygulanan farklı fiyatlandırmalar, bankaların kredi desteklerinde yaşanan problemler vs.) konular sebebiyle iş insanlarımızın sıkıntıları en üst dereceye çıkmış durumdadır.

Yaşanılan bu sorunlara karşı iş dünyamız yine üretime odaklanmış ve çarklarını döndürme çabası vermiştir ki bu takdire şayan bir durumdur.

Ülkemizin ekonomik anlamdaki bağımsızlığının üretimden geçtiğini bilen iş dünyamız sabırla ve metanetle, yaşanan sıkıntıların son bulacağına inanarak ellerinden gelen özveriyi göstererek geleceğe odaklanmıştır.

Gösterilen özverinin karşılığı olarak seçimden hemen sonra yaşanan problemlere ivedi bir şekilde odaklanılarak somut yaklaşımlarla sorunlar teker teker çözülmelidir.

Bu anlamda sorunları çözebilmek adına yapılması gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Ekonomik çarkların döndürülebilmesi için finansman kaynağı oldukça önemli olduğundan son dönemde iş dünyasına kaynak aktarımı konusunda beklenilen ilgiyi iş dünyasına sunamayan kamu ve özel bankaların ihtiyaç duyulan finansmanın iş dünyasına aktarılmasının önü açılmalıdır. Bunun için hemen bankaların yönetimleriyle toplantılar yapılarak alınan kararlar kamuoyuyla paylaşılmalı ve uygulanacak adımlar yakından takip edilmelidir.
  • Piyasada iki türde kur fiyatı uygulamasına son verilmeli ve birkaç ay öncesinde olduğu gibi Merkez Bankası kuru tek kur olarak uygulanmalıdır.
  • Özellikle yabancı yatırımcının yanında aslında yerli yatırımcı içinde yatırım yapılacak olan bir ülkede yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konuları son derece önemli olduğundan her iki konu üzerinde yatırımcıları rahatlatacak çalışmalar yapılmalıdır.
  • Son zamanlarda dünyada enerji fiyatları hızla düşerken ülkemizde daha yavaş bir düşüş seyri izlenilmektedir. Dünya ölçeğinde iş dünyamızın rekabet edebilmesi için ülkemizde de enerji fiyatları dünyadaki ortalama düşüş oranlarında düşürülmelidir.
  • Yatırım ortamına etki eden her türlü şartlar yeniden revize edilmeli ve rekabet edilebilir şartlarda yatırım ortamı yenilenmelidir.
  • Kredi destekleri daha da iyi noktalara getirilmelidir.
  • Her türlü ekonomik hedef tam anlamıyla gerçekleştirilebilir nitelikte olmalıdır. Açıklanan hedeflerle ilgili bir beklenti oluşacağı için gerçekleşmesi konusunda problem yaşanabilecek hedefler kamuoyuyla paylaşılmamalıdır. Çünkü hedef tutturulamadığında iş dünyasının zararı çok büyük boyutlarda olabilmektedir.
  • Ekonomik vaatler vermeden önce hesaplamalar çok iyi yapılmalı ve hem gerçekleştirilebilecek hem de bütçe disiplininden şaşmayacak vaatler vatandaşa sunulmalıdır.
  • Oluşturulacak ekonomi politikası her yönüyle makro düzeyde istikrarı ortaya koymalıdır. Mikro ölçek değil sadece ve sadece makro ölçekte çalışmalar yapılarak ekonomik anlamda rahatlatıcı kararlar alınmalıdır.
  • Verilecek teşvikler toplumun ve iş dünyasının tabanına yayılmalıdır ki sonuç hızlıca kendini hissettirmiş olsun.
  • Ekonominin her alanında çok ama çok hızlı bir yeniden yapılandırma çalışmasına başlanarak aksayan yönlerin onarımı somut bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
  • Her konuda iş dünyasının karşılaştığı ve uğraşmak zorunda kaldığı gereksiz prosedürlerin tamamı azaltılmalı, sadeleştirilmeli veya mümkün olanlar kaldırılmalıdır.
  • Ekonomik sağlamlık için enflasyon, büyüme ve cari açık konularıyla ilgili farklı öngörüler üzerinde çok sayıda çalışma yapılarak birçok senaryo ortaya çıkarılmalıdır. Sonrasında yapılan çalışmalara uygun ortamlar gerçekleştiği zaman eldeki hazır çalışmalar hemen uygulanmaya konulmalıdır.