Filistinli grupların temsilcileri ve Filistin toplumunun önde gelen şahsiyetleri sırasıyla Mayıs ayında ve Temmuz sonunda yapılması planlanan parlamento ve başkanlık seçimleri öncesi Kahire’de bir araya geldi.
Ağırlıklı olarak seçimlerle ilgili konuların ele alınacağı toplantıların bir hafta sürmesi bekleniyor.
Kapsamlı bir diyaloga hazır olduklarını söyleyen Hamas lideri İsmail Heniyye, Kahire’deki toplantıların Filistin’deki bölünmüşlük haline son vererek birlik ve bütünlüğü sağlama yolunda önemli bir durak olduğu görüşünde.
Fakat hareketin içinde mevcut şartlarda seçimlere katılmayı doğru bulmayan ve Gazze’deki liderliğin kararı “aceleye getirdiğini” düşünenler var.
Arabi 21 sitesinin adını açıklamak istemeyen güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Hamas’ın Batı Yaka’daki liderleri ve üyeleri seçimlere katılma kararından duydukları rahatsızlığı Heniyye’ye ilettiler.
Filistin dışında yaşayan hareket liderlerinden bazılarının da kararı eleştirdikleri söyleniyor.
Rahatsızlık, öncelikle seçim kararına rağmen Batı Yaka’da hiçbir şeyin değişmemesinden kaynaklanıyor.
Fetih’in kontrolündeki Filistin Yönetimi güvenlik güçleri direniş taraftarlarına yönelik baskılarını sürdürüyor.
Bu koşullarda Hamas’ın seçim kampanyası yürütebilmesi ve sağlıklı bir seçim yapılabilmesi imkânsız.
İtirazlara yol açan ikinci önemli nokta ise Mahmud Abbas başkanlığındaki mevcut Filistin Yönetimi’nin seçimler yoluyla kan tazeleyecek olması.
Seçimlerin ardından Hamas’ın meşruiyetini kaybedeceği ve yeni yönetimin “Filistin halkının demokratik yollarla seçilmiş temsilcisi” sıfatıyla bir dizi tavize imza atacağı kaygısı hâkim.
Diğer bir rahatsızlık konusu da Muhammed Dahlan’ın Gazze Şeridi’nde “insani yardım” adı altında seçim rüşveti dağıtması ve oy satın alması.
Seçimler konusunda yaşanan tartışmaların Hamas içinde herhangi bir bölünmeye yol açması beklenmiyor.
Daha önce de farklı konularda hareket liderleri ve üyeleri arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı oldu.
Sağlam bir kurumsal yapıya ve örgütsel disipline sahip olan Hamas, mevcut rahatsızlıkları da aşmayı başaracaktır.
Kahire’de Mısır istihbaratının gözetiminde başlayan toplantıların olumlu bir havada geçtiği ifade ediliyor.
Fakat bu daha önce de sıkça duyulan ve “ devlet başkanlarının tüm yurt dışı gezilerinin gayet başarılı geçmesi gibi” klasik bir açıklama.
Tam olarak gerçeği yansıtmayan bu tür “mücameleler” biraz da ev sahibinin hatırı gözetilerek yapılır ve “Mısır’ın tarihi rolü” övülür.
Ayrıca Kahire’deki toplantılara katılanlar her ne kadar farklı gruplardan olsalar bile Filistinlilerin tümünü temsil etmiyorlar.
Filistin halkının yarısı işgal altındaki toprakların dışında çeşitli ülkelerde yaşıyor.
Filistin diasporasının da seçimlerle ilgili eleştirileri ve beklentileri var.
Kahire’deki toplantılarda yeterince temsil edilmediklerini söyleyen Filistin Diasporası Halk Konferansı, ülke dışında yaşayan Filistinli mültecileri yok sayan bir seçimin meşruiyetten yoksun olacağı görüşünde.
Toplantılardan çıkacak sonuç, Hamas içinde ve dışında süren seçim tartışmalarında kimin ne kadar haklı olduğu konusunda bir fikir verecek.