Taşınmaz sahipleri tarafından her yıl belediyeye ödenen emlak vergileri, özellikle de yeni taşınmaz satın alan malikler tarafından zaman zaman unutulabiliyor. Yeni satın alınan mülkler için de verilmesi gereken emlak beyannamesi ile taşınmaz maliki tarafından emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.
Taşınmaz malikleri, sahibi olduğu arsa, bina vb. taşınmazın türüne göre farklı miktarlar üzerinden emlak vergisi öderler. Tapuda tescil edilmiş herhangi bir taşınmazı olan malikler tarafından ödenmesi gereken emlak vergisi, taşınmazda kiracı sıfatı ile bulunan kimseler tarafından ödenmez. Emlak vergisi yalnızca o taşınmazın sahibi tarafından ödenir.
Türkiye sınırları içerisinde bulunan arsa, arazi ve yapılı taşınmazlar emlak vergisi ödemekle mükelleftir. 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 30. Maddesine göre “Emlak Vergisi birinci taksiti mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksiti kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir.” Taşınmaz malikleri tarafından verilen emlak beyannameleri ise, her yılın son gününe (en geç 31 Aralık tarihine) kadar verilmelidir.
Emlak beyannamesi, yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde, emlakin bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.
Kimler Emlak Vergisi’nden muaftır?
İl özel idareleri, belediyelere ait binalar, kanunla kurulan üniversitelere ve devlete ait binalar, kamu menfaatlerine yararlı derneklere ait binalar,ordu evleri, dini hizmetlerin ifasına mahsus ve umuma açık bulunan alanlar,konsolosluklar ve kanunla belirtilmiş olan yerlerden Emlak Vergisi alınmaz. Bu tür kurumlar emlak vergisinden muaftır.
Emlak Vergisi’nden muafiyet şartlarını sağlayan kişilerden de emlak vergisi alınmaz. Bu kişiler ise;
1-) Maliki olunan konutun yüzölçümünün 200 metrekareyi geçmemesi şartıyla Türkiye’de tek taşınmazı bulunanlar,
2-)Tek konutta intifa hakkına sahip olanlar,
3-) Birine bakmakla yükümlü olanlar ile 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç; geliri olmadığını belgeleyenler ve gelirlerinin SGK tarafından verilen ölüm ve maluliyet, yetim, dul, emekli aylığı alanlar,
4-) Gaziler, şehitlerin dul eşleri veya yetim çocukları ve engelli kişilerdir.
Satış sonrası tapu harcı ve Emlak Vergisi’nikim öder?
Tapu harcı, satış yapılan bütün taşınmazlar için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4'ü olarak hesaplanan harca denir. Tapu harcını, alıcı ve satıcı eşit olarak “satış bedelinin %2’si oranında” ödemek suretiyle tahsil edilir.
492 Sayılı Harçlar Kanunu’nun 58.Maddesinde; tapu ve kadastro harçlarını kanuna ekli tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde taraflar aksini kararlaştırmamış ise, aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir.
Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler, İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler, Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar, Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar, Rücularda rücu eden taraf, Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar ödemekle mükelleftir.
Dolayısıyla tapu harcını satıcı ile alıcı yani gayrimenkulü devreden ile devralan birlikte öderler. Bir taşınmaz tapusu sahibi olan kişinin Emlak Vergisi’ni ödemesi gerekir. Yani Taşınmazı satacak olan kişilerin de tapu devrinden önce ve satış öncesinde emlak vergisini ödemesi gerekir. Alım-satım işlemlerinde taşınmazın önceden ödenmesi gereken bütün borçları gibi, emlak vergisi borcu da satıcıya ait olacaktır.