Bilgiye ulaşmak bugün çok kolay. Bir ‘tık’ kadar uzağımızda. Asıl zor olan bilgiyi bilince dönüştürme marifetini göstermekte. Haddizatında yaşadığımız sorunların temelinde yatan şey bilgisizlik değil, bilinçsizliktir. O kadar çok şeyin bilgisine sahibiz ki; lakin bilgi bizde gerekli dönüşümü yapmıyor. Oysa bilince dönüşmeyen bilgi muhatabında yüktür. Bilgi amaç değil, bir araçtır aslında. Bilgi bilince dönüştüğünde bir anlam ifade eder. Bilince ve farkındalığa dönüşmeyen hiçbir bilgi amacına ulaşmamış demektir.
Türkiyeli vatandaşların Avrupa’daki varlığı başlangıç itibarı ile eğitim almak, bilgiye ulaşmak, ilim elde etmek gayesi ile oluşmadı. Anadolunun zor yaşam şartlarına sahip olan bölgelerinden binlerce kilometre öteye, dilini bilmedikleri, farklı din ve kültürel yapıya sahip bir coğrafyaya, para kazanmak, gelir elde etmek için yola çıkılmış, sonraki yıllarda biraz birikim yapıp, geri dönme hesapları yapılsa da, kalıcı olunmuştu. Bu süreçte Avrupa’ya gelen ilk neslin kendi din, dil ve kültürlerini koruma noktasındaki çabası takdire şayandır. Onlar görevlerini zor şartlar altında, büyük fedakârlık göstererek fazlasıyla yaptılar.
Türkiye kökenli vatandaşların Avrupa’daki profilleri geçtiğimiz yarım asırdan biraz fazla zaman zarfında oldukça değişti. İşçi göçüyle başlayan, bulundukları ülkede en zor ve zahmetli işlerde çalışan, temizlik işçisi gözüyle bakılan kesimin çocukları üniversiteli oldu ve akademik kariyer yapmaya başladı. Üstelik bulundukları ülkenin dillerini kendi anadilleri gibi iyi bilen bir nesilden bahsediyorum. Bugün Avrupa’da siyasetten kültüre, spordan sanata farklı alanlarda söz sahibi insanlarımız var. Kendi değerlerini unutmamış, anadilini kaybetmemiş, yaşadıkları topluma entegre olmuş fakat asimile olmamış eğitimli, güzide genç bir topluluk var. İşte böyle bir topluluk bir araya geliyor.
13 Ekim’de Almanya’nın Essen kentinde Türkiye kökenli 4 bin üniversiteli genç “Bilgiden bilince” mottosu ile düzenlenen bir program çerçevesinde buluşuyor. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Gençlik Teşkilatı Üniversiteliler Birimi tarafından UNIDAY (Üniversiteliler Günü) ismi ile tertip edilen programda Almanya’nın farklı eyalet ve şehirlerinin yanı sıra, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, Norveç, İsveç, İngiltere, İsviçre, Danimarka, Arjantin, Kanada, Bosna Hersek, Avustralya ve Türkiye’den, farklı branşlarda eğitim gören binlerce üniversiteli genç bir araya geliyor. Farklı ülkelerden farklı alanlarda eğitim gören, ortak dile ve kültüre sahip gençlerin birbirleriyle tanışması, birbirlerinden haberdar olması ve bilgi alışverişinde bulunması bakımından önemli bir program. Avrupa’da kültürel varlığımızın devamı noktasında umut veren bir program. Programa eski Tunus Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Moncef Merzouki, Dr. Abdurrahman Reidegeld, Dr. İbrahim Halil Üçer, Hattat Mustafa Cemil Efe konuk olarak katılıyor. Filistin kökenli müzik grubu Le Trio Joubran da programda sahne alacak.
Türkiye kökenli vatandaşların Avrupa’daki serüveni her ne kadar geçim derdi ile başlamış olsa da, bilgiyi bilince dönüştürmeye talip güzide bir neslin oluşması kültürel varlığımızın devamı açısından umut veriyor.