Birleşik Arap Emirlikleri’nden üst düzey bir yetkili, geçenlerde yaptığı açıklamada, “stratejik ve taktiksel” sebeplerden dolayı Yemen’deki güçlerini çekmeye başladıklarını duyurdu.

New York Times gazetesi de Suudi Arabistanlı yetkililerin, BAE’yi geri çekilme kararından vazgeçirmeye çalıştığını ve Abu Dhabi’nin kararı dolayısıyla Riyad’ın hayal kırıklığı yaşadığını yazdı.

Wall Street Journal gazetesinin ABD’li uzmanlara dayandırdığı haberinde ise “BAE’nin ülkeden çekilmesinin Suudi Arabistan’ın Husilere karşı verdiği savaşı yeni bir çıkmaza sürükleyeceği” yorumu yapıldı.

Arap sokağında bugünlerde BAE’nin Yemen’de müttefiki Suudi Arabistan’ı yalnız bırakıp kaçtığı konuşuluyor.

Bütün bu haberler ve yorumlar, “BAE gerçekten de Yemen’den çekiliyor mu?”, “Niçin çekiliyor?” ve benzeri soruların gündeme gelmesine yol açtı.

Yemen’e koalisyon şemsiyesi altında ve meşru hükümete destek bahanesiyle müdahale eden BAE’nin bugüne kadar kendi planlarını uyguladığı ve birçok kentte “el-Hızam el-Emni” (Güvenlik Kuşağı) adı altında paralı milis güçleri oluşturduğu biliniyor.

Dolayısıyla Abu Dhabi’nin Yemen’deki kirli emellerinden tümüyle vazgeçtiğini söylemek imkânsız.

BAE’nin “asker çekme” kararının arkasında yatan birkaç sebep var.

Abu Dhabi, öncelikle uluslararası kamuoyunda Yemen’e müdahalesi sebebiyle adının Suudi Arabistan’la birlikte anılmasını istemiyor.

BAE, her ne kadar Suudi Arabistan’ı birçok yerde öne sürüp kendi politikalarına kalkan olarak kullansa da dış dünyayla irtibatının güçlü olması sebebiyle daha dikkatli hareket ediyor.

Örneğin Suudi Arabistan, Rusya’da yapılan 2018 Dünya Kupası maçlarının yayın haklarını elinde bulunduran Katarlılara ait BeIN Sports kanalına para kazandırmamak için “BeoutQ” adıyla kurduğu kanal aracılığıyla korsan maç yayını yaparken, dünyanın dört bir yanından çok sayıda turist ağırlayan BAE bu gayri meşru yola başvurmadı.

BAE’liler parasını ödeyip BeIN Sport kanalına üye olarak maçlarını izlediler.

Abu Dhabi’nin Yemen’den asker çekme kararının bir diğer sebebi de Husilerin Suudi Arabistan’a saldırılarını yoğunlaştırmaları.

BAE, söz konusu saldırıların kendisine de yönelmesi halinde göreceği zararın Suudi Arabistan’ın zararından çok daha fazla olacağının farkında.

Cazan Havaalanı veya Abha Havaalanı ile Dubai Havaalanı bir tutulabilir mi?

BAE’nin bugüne kadar Yemen’de istediğini tam olarak elde edememesi, çekilme kararının bir başka sebebi.

Örneğin, Sokotra adasını işgal planı başarısız oldu.

Yemenlilerin BAE askerlerine tepkileri yoğunlaşmaya ve “işgalci güç” algısı yerleşmeye başladı.

Riyad’ın da Hadi hükümetiyle yaşadığı sorunlarda Abu Dhabi’yi tam olarak desteklememesi, bazen arabulucu rolüne soyunup bazen de Yemen tarafını savunması BAE’yi bu noktaya getirdi.

Fakat Abu Dhabi’nin mevcut şartlarda Yemen’den elini ayağını tamamen çekmesi beklenmemeli.

Kurup desteklediği paralı milis güçleriyle ve istihbaratıyla, kendisine yakın politikacılar ve yerel yetkililer aracılığıyla nüfuzunu sürdürmeye ve revize edilmiş planlarını uygulamaya çalışacağı kesin.