2024 yılının öncelikle ülkemiz, İslam âlemi ve dünya için hayırlara vesile olan bir yıl olması temennilerimle; özellikle ekonomik anlamda hedeflerin tamamen gerçekleştiği bir dönem olmasının önemine binaen gerekenlerin yapılması umudumu yinelemek istiyorum.
Yeni yıla girerken Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in sosyal medya hesabından yaptığı 2024 yılı ekonomik hedeflerine bakmak ve her birini değerlendirmek hedeflerin gerçekleştirilebilmesi anlamında son derece önemlidir.
Mehmet Şimşek bu yıl için hedeflerin başlıklarını şu şekilde sıralamış;
· Yıllık enflasyonda düşüşün başladığı
· Rezerv yeterliliğinin daha da arttığı
· Kur korumalı sistemin sonlandığı
· Cari açıkta kalıcı iyileşmenin başladığı
· Bütçe disiplininin tesis edildiği
· Sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerinin güçlendiği bir yıl
Her bir başlık, ekonomide yaşadığımız sıkıntıların neler olduğu ile bilgi vermesinin yanında nerelere odaklanılması gerekliliğinin de altını kalın puntolarla çiziyor aslında.
Başlıklara teker teker baktığımızda şu değerlendirmeleri yapmak mümkün gözüküyor.
Enflasyonda düşüş olacaktır. Bu düşüş baz etkisiyle olacaktır; yani bir yıl önceye göre fiyatlar daha az artıyorsa biz buna baz etkisi diyoruz.
Fakat sadece baz etkisiyle azalma değil, reel anlamda fiyatların gerilediği bir dönem aslında enflasyon için en önemli kriterdir ama bunu yapabilmek çok da kolay değil.
Örneğin fiyatı 100 TL olan bir ürünün fiyatını 80 TL’ye indirmek, maliyetlerin yükseldiği süreçte olabilecek bir şey değildir.
Rezerv yeterliliğini artırmayı da kendi kaynaklarımızla üreteceğimiz rezervlerin olması yönünde algılamamız ve bu konuda çalışmaların yoğunlaşması olarak değerlendirmemiz gerekiyor.
Rezerv artışı kaynakların iyi ve doğru kullanılmasından geçtiği için tüm kaynakların en verimli şekilde kullanımının uygulanması bir anlamda hayati bir zorunluluktur.
Kur korumalı sistemin maliyeti maalesef son derece ağır oldu. Bu sistemin sonlandırılması ekonomik anlamda rahatlamanın önünü açacaktır.
Bundan sonraki dönemlerde de bu ve buna benzer bir sistem asla düşünülmemeli, uygulanmamalıdır.
Uygulanacak sistemler üretim, yatırım ve istihdam odaklı olursa ekonomide toparlanma hızlanır.
Cari açık sorunu, yıllardır belimizi büken en önemli sorun olmaya devam ediyor.
Her yıl ihracatımız artmasına rağmen cari açığımız istenilen düzeylere gelemiyor çünkü ithalatımız ihracatın çok üzerinde artıyor.
O yüzden yerli ve millî ekonominin üzerinde duruyor; bununla ilgili çalışmalara tüm bilgi, beceri ve tecrübelerimizle destek oluyoruz; olmaya da devam edeceğiz.
İthalatı dizginleyip ihracatı daha da artırabildiğimiz noktada, cari açıkta istenilen ve beklenilen bir iyileşme olacaktır.
Bütçenin disipline kavuşturulması hedefler arasındaki kanımca en önemli ve can alıcı olandır.
Özellikle kamuda israfa son verilmesi; kaynakların yerinde, zamanında ve doğru şekilde kullanılması olmazsa olmaz başlıklar arasındadır.
Bütçenin tüm kalemlerinde disiplinli bir yaklaşımla konulara yaklaşılmalı, bu doğrultuda hareket alanları belirlenmelidir.
Büyüme konusu, bir ekonomi için en ön plana çıkan göstergelerden biridir.
Bu büyüme, sürdürülebilir olmasının yanında yüksek düzeyde gerçekleşirse çok daha fazla önem arz eder.
Dolayısıyla bu sene, sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerinin daha da güçlendiği bir yıl olmalıdır.
2024, hedeflerin tamamının hızlıca gerçekleştiği bir yıl olur mu; bunu hep birlikte göreceğiz.