Hayatımızın birçok yerine girmiş durumda olan yapay zekânın iş dünyasında da kullanımı her geçen gün artmaktadır.
Teknolojinin geldiği nokta ve işletmelerin dijitalleşme ihtiyaçlarının artması sonucunda yapay zekânın aktif olarak şirketlerin birçok kararında etkin olmaya başladığını görüyoruz.
Yapay zekânın iyi, doğru ve yerinde bir şekilde işletmelerde aktif olarak yer alması aslında birçok işten alınan verim kalitesini de yükseltmektedir.
Sektörel bazda baktığımızda yapay zekâyla ilgili şunları söylemek son derece yerinde olacaktır.
Hizmetler sektöründe, eğitimden hukuksal alana, sağlıktan turizm sektörüne oldukça yaygın kullanım alanları olmakla birlikte, sanayide bilhassa 4.0 evresinde yaygın bir şekilde kullanımı söz konusudur.
Teknolojik tarım ve insansız tarım meselesinde sulama, analiz ve toplama gibi pek çok meselede kullanım alanlarının varlığı bilinmektedir.
Otomotiv endüstrisinde sanayi 4.0 bileşenlerinden biri olarak kullanım alanları sahada oldukça yaygın olan yapay zekânın servis aşamasında da yeri önemlidir.
Otonom araçlar gerek havalimanlarında gerek toplu taşımalarda gerekse de bireysel kullanımda yol uygunluğu meselesi hallolur hallolmaz devreye girebilecek düzeydedir.
Sofya-Atina arasında 1200 km uzunluğunda tasarlanmış ve kullanımdaki otobanın sürücüsüz otonom araçlar tarafından kullanılmakta olduğu görülmektedir. Burada mesele otonom araçlarda yapay zekâ açısından öğrenme algoritmaları-biçimi ve aralarındaki rekabettir.
Tesla araçlarının aksine doğrudan öğrenme sadece otonom araçlarda değil aynı zamanda sağlık sektörü gibi, tarımsal alanlar gibi pek çok sahada kullanılabilecek yapılar oluşturuyor.
Sağlık sektöründe Da Vinci Robotu, cerrahi operasyonlar açısından internet bağlantısı ve senkronizasyonu münasebeti ile henüz verimli bir şekilde kullanılamamaktadır.
Kesintisiz senkronize bir durumda altyapı tamamlandığında, dünyanın bir ucundaki cerrah, diğer ucundaki hastaya cerrahi operasyonlar düzenleyebilecektir.
Şu an yakın planda konsol başında Da Vinci cerrahi operasyonları yapılabilmektedir.
IBM Watson’ın beş alanda sağlık sektöründe uygulama sahası bulması önemlidir. Bu alanlar; hizmet performansının optimize edilmesi, hizmet kullanıcılarının yönetimi, toplum sağlığının geliştirilmesi, sağlık hizmetinin etkili sunumu, sağlık sorunlarının çözümüdür.
Eğitim sektöründe ise yapay zekâ eğitimin farklı safhalarında verimlilik ve etkinlik analizleri yapılmaktadır.
Mikro düzeyde işletmelerde dahi yapay zekâ ve gelişimlerinin şirketlerin kurulum aşamasında planlanması ile sonradan adaptasyonu arasındaki farklılıklar incelenmektedir.
Yapay zekâ destekli öğretim modelleri eğitim sektöründe uygulanmaktadır.
GPT-3 tipi uygulamalar ile yapay zekâ doğrudan öğrenci ve öğretim modülünü çalıştırabiliyor.
Lojistik sektöründe yapay zekânın kullanımı konusunda lojistik için vazgeçilmez bir dönüşüm olduğunu söylemek mümkündür.
Teknolojistik kavramını ortaya atarak, mikro ve makro düzeyde bir endeks oluşumuna yol açan Küresel Teknolojistik Endeksi teknoloji kullanım boyutu ile bilhassa yapay zekânın getirdiği tesir ile önemli bir parametrik değer oluşumu ortaya konulmaktadır.
Akıllı rota optimizasyonu, öngörülebilir risklerin, proaktif önlemlerin alınmasında yapay zekânın desteği, sevkiyat planlama ve uygulama alanlarında pek çok yazılım kullanılmakta ve sektöre hizmetsel anlamda katma değer oluşturmaktadır.
Sadece tedarik zincirinin belirli halkalarında değil, toplumsal alanda da yaşanan pek çok uygulama, akıllı kentler ve akıllı sistemler ile insan hayatını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Örneğin standart zaman ayarlı trafik lambaları yerine, boş yere kırmızı veya yeşil yanmasını engellemeye yarayan akıllı sensörler ve öğrenen algoritmalar boş yere kırmızı ışıkta bekleme gibi bir israfın da önüne geçecek ayarlamalar yapabilmektedir.
Verimliliği ve sürekliliği artıran yönü ile yapay zekânın işletmelerin her yönüne katkıda bulunacağı açık bir gerçekliktir.