Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı iş birliğiyle organize edilen Türkiye Yüzyılı’nda I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu Erzincan’da düzenlendi.

Dünyanın farklı bölgelerinden gelen Türk dünyasının kıymetli temsilcileri ve akademisyenler iki gün boyunca diasporamızın sorunlarını farklı boyutlarıyla ele alarak tartıştılar.

Bugün 7,5 milyon civarında Türkiye kökenli insanımız yurt dışında yaşamaktadır. Bunların önemli bir kısmı ise Batı Avrupa’da yerleşik durumdadır.

Bu da Türkiye’nin neredeyse yüzde 10’unu oluşturan ciddi bir nüfusun yurt dışında yaşadığını göstermektedir.

Türk diasporasının ötesinde, aynı zamanda Türk dünyası diasporası da bulunmaktadır. Türk dünyası diasporasının 20 milyon civarında bir nüfusa sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Diasporamız her açıdan bir güç çarpanıdır ve Türkiye’ye her alanda katkı yapmaktadır.

Diaspora politikamız, AK Parti hükûmetleri döneminde ilk defa bir stratejik plan çerçevesinde ve yeni kurulan kurumlarla desteklenmeye başlamıştır.

Bu manada 2010 yılında Yurtdışı Türkler Başkanlığının kurulması bir dönüm noktasıdır.

Bugün diaspora politikamızın temelinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2008 yılında Köln’de yaptığı bir konuşmada formüle ettiği “entegrasyona evet, asimilasyona hayır” düşüncesi bulunmaktadır.

Yani Türkiye, Türk vatandaşlarının, bulundukları ülkeye uyumları ve entegrasyonlarını teşvik etmekte ama aynı zamanda asimilasyona karşı çıkmaktadır. Zira Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tabiriyle “Asimilasyon bir insanlık suçudur”.

Söz konusu tavrın birçok ülkenin hoşuna gitmediği açıktır. Ayrıca Türk diasporasının diğer diasporalara nazaran daha “özel” bir muameleye tabi tutulduğunu da biliyoruz. Buna rağmen Türk diasporası doğal seyri içerisinde her geçen gün gelişmekte ve güçlenmektedir.

Bu çerçevede Türk diasporasının mevcut sorunlarının tartışılması, tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin ortaya koyulması gelecekte atılacak adımların belirlenmesi açısından hayati önem taşımaktadır.

I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu bu açıdan önemli bir görevi ifa etmektedir.

 

Böylesine mühim bir konuda ilk defa düzenlenen bu organizasyona destek veren kuruluşlara ve düzenleme kurulu başkanları Prof. Dr. Abdulkadir Gül ile Doç. Dr. Muhammed Köse hocalarımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz.