96 yıllık Türk siyasi tarihinin aşamalarını veya gerçekleşen siyasal olayları burada yazmak mümkün değil. Siyasetle ilgilenen birçok kişi biliyordur ki ‘siyasette 24 saat çok uzun bir süre’ ifadesi geçerliliğini koruduğu gibi siyasi tarihin günümüze verdiği bazı kalıplaşmış mesajlarda yok değil.
Atatürk’ün kurulan cumhuriyette ilk olarak Fevzi Çakmak’ın Cumhurbaşkanı olmasını dile getiren bazı araştırmaların varlığı bilinirken ve Atatürk’ten sonra Cumhurbaşkanlığı’na Fevzi Çakmak Paşa’nın geçeceği umulurken bu durumun böyle olmadığını ve uzun yıllar İsmet İnönü’nün Türk siyasetinde Atatürk’ten sonra yer edindiğini görüyoruz. 2023’e kadar seçim olmayacağını varsayarsak şimdiden o tarihte müstakbel olarak görülen başkanların veya başkan adaylarının yerine çok daha farklı bir ortamın olabileceğini de göz ardı etmemek gerektiğini söyleyebiliriz.
Tarihte kurulan siyasal partilerin sonrasında başarı yakaladığını gördüğümüz örnekler olsa da tam tersi başarısızlıklarla sonuçlanan parti kurma örneklerinin başarılı olanlara göre daha fazla olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Şu an kurulacağı iddia edilen partilerin bu durumu iyi analiz etmesinin yanında milletin gerçekten yeni bir parti oluşumunu isteyip istemediğine de bakmak gerekiyor. Burada “Tarihte kurulan ve başarılı olan partilerin o anki şartları şu an mevcut mu?” sorusu önemli bir husus.
Özellikle dış gelişmeler açısından Türkiye’nin kıskaca alınmaya çalıştığı bir dönemde kurulması düşünülen yeni partilerin amacının ne olduğunu sorgulayan bir hayli seçmenin varlığı yabana atılmamalı.
Milletin AK Parti’ye yaptığı eleştirileri başka bir partiye ihtiyaç var diye yorumlamak başka bir şey yapılan eleştiriyi milletin sevdiği liderden dikkate almasını istemek ise başka bir şey! Hem AK Parti’nin hem de kurulması planlanan partilerin burayı da iyi analiz etmesi lazım.
En azından sağ cenah için şunu söylemek mümkün; sağ seçmen yeni bir lider beklemiyor, var olan liderin milletin davası için partide bir düzenleme yapmasını bekliyor. İş buradaki düğümde çözülüyor, lider beklenen adımı atarsa ne olur? Atmazsa ne olur? Kurulacak partilerin başarılı olup olmamasının sırrı burada diyebiliriz.