Yaşanan küresel salgının sonrasında ekonomik, siyasal ve sosyal anlamda gelecekte ne olacağına dair birçok ön görünün dile getirildiğini görüyoruz. Bunlardan kimisi dijital dünya görüşü ve onunla bağlantılı olan ‘Tek Dünya Devleti projesi’. Kimilerine göre bunlar çok ciddiye alınması gereken ve gelecekte olacağı kesin durumlar iken kimileri için ise bir varsayım veya varsayımdan öte komplolardan ibaret.
‘Dünya Devleti veya Tek Dünya Devleti’ gibi söylemlerin siyasal tarihte bir yerinin olduğunu bilmek, şu an için yaşananların gelecekte de olacakları değerlendirmemize yardımcı olacağını söyleyebiliriz. Yunan ve Roma geleneğini Hristiyanlıkla birleştirerek ‘Tanrı Devleti’ adlı eserini yazan D. Saint Augustinus, Avrupa’da siyasal anlamda din ile bütünleşen bir teoloji görüşü oluşturmuştu. [1] Bu Tanrı Devleti’nin varlığı aslen hayali idi ama amaç bu devletin varlığı için çalışmak ve bir gün gelecekte bunun gerçekleşeceğine inanmaktı.
Augustinus’dan sonra Dante’nin de ‘Dünya Devleti’ adlı eseri ile bir dünya devleti imparatorluğunun hayalini kurduğu ve dünyada bütün devletlerin üzerinde bir devletin olması gerekliliğini anlattığını görüyoruz. Dante’ye göre, dünyada tek bir hükümet olacak ve buna da dünya hükümeti denecekti.
Dünya’da barışın ve huzurun anahtarı tek dünya devletinin varlığındadır diyen Dante, evrensel bir hükümetin herkes ve tüm milletler için en iyi yol olduğunu vurguluyordu. [2] Dante’nin burada dile getirdiği şey yine teolojik bir hedef taşıyor ona göre Tanrı tek ise dünyada da tek devlet olması gerekiyordu. Aslen Dante’de Augustinus’un Tanrı Devleti’ne göndermede bulunuyordu.
Heywood ise, ‘Dünya Devleti Projesi’ni iki şekilde açıklar[3] ve bu durumun dünyada ya tek bir süper güç ile yönetilmesini isteyenlerin yanında Kant’ın Milletler Cemiyeti fikrine atıf yaparak bütün devletlerin ulus üstü bir devleti oluşturma sürecine değinir. Aslen devletler bir federal devleti ve merkezi bir hükümeti bir araya getirecek ya da bütün devletlerin olmadığı tek bir dünya devletinin olduğu bir yapı gerçekleşecek.
‘Gerçekleşecek’ten kastım düşünürlerin arzuladıkları bir durumu ifade etmek sadece, Heywood bir durum analizi yaparken diğer çoğu düşünürün ‘Dünya Devleti’ni arzuladığı siyasal tarihe bakıldığında anlaşılıyor.
‘Günümüzde salgın hastalıklardan başlayarak dijital adımlara giden sürecin siyasal tarihte bazı dini ve siyasal düşünceleri ortaya koyan filozoflarla bir ilgisi var mıdır’ veya ‘Bu durumu gerçekleştirmek isteyen dini, siyasal ve ekonomik merkezler veya öncü şirketler bulunmakta mıdır?’ gibi şu an sadece bu soruları sorabiliyor, net olarak ise cevapları vermekte tereddüt ediyoruz.
[1] Tannenbaum, G. Donald., Schultz, D., (2015). Siyasi Düşünce Tarihi, Flozof ve Fikirleri. (Çev; Fatih Demirci). 9. Baskı, Liberte Yayın Grubu, Ankara. S, 108-109.
[2] A.g.e, s, 138-140.
[3] Heywood, Andrew. (2016). Siyaset Teorisine Giriş. (Çev; Hızır Murat Köse). 7. Baskı, Küre Yayınları, İstanbul. s, 142-145.