Tunus’un en büyük siyasi hareketi En-Nahda’nın lideri Raşid el-Gannuşi darbeci Cumhurbaşkanı Kays Said’in talimatıyla sudan sebepler ileri sürülerek ve iftar vakti evine baskın düzenlenerek gözaltına alındı, ardından da tutuklandı.

Ülkede diyaloğun zorunlu olduğunu söylediği konuşması dolayısıyla 82 yaşındaki Tunuslu lider “devlet güvenliğine karşı komplo kurmak” ile suçlanıyor.

Raşid el-Gannuşi’ye yöneltilen ithamın gerçekle uzaktan ya da yakından ilgisi olmadığını söylemeye gerek yok.

Tunuslu liderin tek bir suçu varsa o da ömrünü ülkesine ve halkına hizmete adamış olması.

Tutuklanan Raşid el-Gannuşi olsa da gerçekte hedef alınan diktatörlüğe son veren devrim ve sonrasındaki kazanımlar.

Demokrasiye yürekten inanan, şiddetten en uzak ve diyaloğa en açık isimlerden biri olduğu bilinen eski Parlamento Başkanı’nın tutuklanmasının asıl sebebi Kays Said’in ve perde gerisinde kendisini yönlendiren darbecilerin siyaseten iflas etmiş olmaları.

Devrik rejim yanlıları Tunus halkının özgür iradesinden intikam alıyor.

Ortada devlete yönelik bir komplo varsa o komplonun şahı, sadece yüzde sekiz halk desteğine sahip olduğu son parlamento seçimleriyle ortaya çıkan, halk iradesine darbe yapan ve konuşmalarında sürekli savaştan ve çatışmadan bahsederek korku yayan, ülkeyi felakete sürüklediğini aklı başındaki herkesin gördüğü Kays Said’in yaptığıdır.

Seçildiği günden bu yana sürekli olarak Raşid el-Gannuşi’yle uğraşan Tunus Cumhurbaşkanı, ne kadar sinsi olduğunu bir kez daha gösterdi.

Kays Said, 2019’daki seçimlerde ikinci turda En-Nahda Hareketi seçmeninin oylarıyla cumhurbaşkanı seçildi ve o günlerde Raşid el-Gannuşi’nin kapısından ayrılmıyor, desteğini almak için yalvarıp yakarıyordu.

Yani bugün o koltukta oturmasını mübarek Ramazan ayında polislerini evine gönderip iftar sofrasından kaldırarak gözaltına aldırdığı ve emriyle hareket eden yargıya tutuklattığı insana borçlu.

Tunus’ta yaşananlarda bir seçim kazasının nelere mal olabileceğine dair dersler var.

Çokça adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda popülist söylemleriyle ve Müslüman halkın gönlünü okşayacak İsrail karşıtı açıklamalarıyla aradan sıyrılan, ikinci turda karşısındaki aday devrik rejime yakın ve yolsuzlukla suçlanan bir iş adamı olduğu için demokrasi yanlılarının oylarını alarak seçimi kazanan Kays Said, koltuğa oturduktan kısa süre sonra “helalleşme” ve “birleşerek kazanma” söylemini bir yana bırakıp maskesini çıkardı.

Raşid el-Gannuşi ve En-Nahda Hareketi üyeleri başta olmak üzere Kays Said’e oy verenler aldatıldıklarını fark ettiklerinde artık iş işten geçmişti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılan yanlış Tunus’a çok pahalıya mal oldu.

Seçilene kadar halktan yana görünen ve sokaktaki insana kendilerinden biriymiş gibi mesajlar veren Tunus Cumhurbaşkanı, yeni bir diktatörlük inşa etti.

Kays Said’in ve darbecilerin kurdukları diktatörlükten vazgeçip iktidarı barışçıl yollardan halk iradesine bırakacaklarını zannedenler yanılıyorlar.

2019’da yapılan hesap hatası sebebiyle ne yazık ki sadece Raşid el-Gannuşi ve En-Nahda Hareketi değil tüm ülke zarar gördü.

***

Bayramınızı kutlar, sevdiklerinizle birlikte nice sağlıklı, mutlu ve huzurlu bayramlara kavuşmanızı dilerim.