2015 yılının Eylül ayında New York ta Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SKH) belirledi.
Yeni belirlenen hedefler 2000 yılında belirlenen ve 2015 de sona eren Milenyum Kalkınma Hedeflerinin yerini aldı.
17 ana başlığın yer aldığı hedefler listesi 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi: Dünyamızı Dönüştürmek başlıklı bildiride 193 üye ülkenin tamamı tarafından kabul edildi.
Bildirinin isminden de anlaşılacağı üzere 2030 yılına kadar tüm başlıklardaki hedeflerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Hedeflerin açıklanmasının üzerinden yaklaşık 4 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen birçok konuda dünyamızın problem yaşamaya devam ettiğini maalesef görüyoruz.
İlk başlık olarak dünyada yoksulluğun sona erdirilmesini görüyoruz ve her geçen gün dünyanın farklı coğrafyalarında özellikle de İslam coğrafyasının yoğun olduğu bölgelerde yoksulluğun arttığına şahit oluyoruz.
İkinci olarak dünya da açlığa son verilmesi hedefi gelmektedir. Afrika kıtasının istatistiklerine bakıldığında 2015’ten bugüne açlıktan ölen insan sayısının nerelerden nerelere geldiği bize önemli bir çıkarımda bulunur.
Üçüncü hedefte ise herkes için her yaşta sağlıklı ve refah seviyesinin yükseldiği bir yaşam alanı sağlanmasının önünün açılması gelmektedir. İklim değişimlerinin yaşandığı, sadece ve sadece para kazanma hırsının gözleri kapladığı ve sağlıklı yaşamın geri plana itildiği bir ortamda bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için çok idealist liderlere ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda birçok ülkede eğitim seviyesi ciddi anlamda düşmekte bu durumda bu hedefin istenilen anlamda gerçekleştirilebilmesi için ciddi reformlara ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne sermektedir.
Dördüncü hedefte nitelikli eğitim seviyesinin yükseltilerek her bireyin yaşam boyu öğrenmesinin önünün açılması vardır. Eğitim hakkı her insan için bir insan hakkıdır. Bu hakkın doğumdan ölüme kadar insanın olduğu her yerde, her yaşta ve her ortamda öncelikle kişinin kendi gelişimi sonrasında da aile ve ülkenin gelişimine katkı bulunabilir nitelikte olması gereklidir. Sosyal sorumluluklarla birlikte farkındalıkların da artırılmasının amaçlandığı eğitim modelleri geliştirilerek uygulanmalıdır.
Beşinci olarak cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlendirilmesi hedefi vardır. Bu hedef gerçekleştirilirken cinsiyetlerin yaratılış gerçekleri göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Hedefin gerçekleştirilebilmesi adına yanlış yaklaşımların içerisine girmeden toplumların her cinse bakış açıları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Altıncı ise dünyada temiz suya ulaşımın kolay hale getirilerek hijyene önem verilmesi ve halk sağlığının ön planda tutulması gelmektedir. 2015 sonrasında dünyadaki su kaynaklarının temizliği konusunda ciddi çalışmaların içerisine girilmiş fakat kimi coğrafyalarda ise hala insanlar bırakın temiz su bulmayı su bulmakta bile ciddi sıkıntılar çekmektedirler. İnsan vücudunun büyük bir bölümünün sudan oluştuğunu göz önünde bulundurduğumuzda temiz suya ulaşabilmenin önemi bir kez daha anlaşılmış olacaktır.
Üzerinde durduğumuz ilk altı hedefte 2015’ten bugüne çok ciddi bir yol alındığını söylemek şu anda çok kolay görülmemektedir.
Bakalım diğer 11 hedefte durum ne vaziyettedir?