Paris, dünyanın moda merkezidir. Gelecek yıl hangi renkte, hangi şekilde kıyafetler giyeceğimize buralarda karar verilir. Argo mana da moda şöyle tanımlanır. “Paris’te baş maymun seneye kırmızı giyilecek dedi mi dünyanın bütün maymunları seneye kırmızı giyer.” Bu teşbih modanın belirlenmesinde Paris’in önemine vurgu yapmak için kullanılır.
Covid nedeniyle modanın başkentinin de karizması çizilmiş durumda. Tekstil fuarları nedeniyle geldiğimiz Paris’te havaalanından başlayarak büyük bir sessizliğin hâkim olduğunu gördük. Caddeler, sokaklar, tarihi mekânlarda in, cin top oynuyor. İnsanlar sokaklardan çekilmiş fakat trafik oldukça yoğun. Uzun yıllardır Paris’te yaşayan bir dostum, durumun göründüğünden daha kötü olduğunu ifade etti. Özellikle yıllardır devletin küçültülmesine yönelik çalışmaların sonucunda devlet otoritesinin kaybolduğunun altını çizdi. Devletin olmadığı birçok alanda durumun çok sıkıntılı olduğunu belirtti. Özellikle bakıma muhtaç insanlarla ilgili durumunun içler acısı olduğunu, yaşlıların da çok zor durumda olduğunu anlattı.
İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği organizasyonuyla Paris’te Texworld ve Premiere Vision (PV) Fuarlarına yüzlerce Türk firması katıldı. Bu zor zamanda Türk tekstil firmaları iki fuarın da yıldızı olarak öne çıktı. 12 ülkeden firmaların katıldığı Texworld Fuarı’na 71 Türk firması katılarak damgalarını vurdular. Türkiye’nin dışında dikkat çeken ülkeler Kore, Bangladeş ve Özbekistan oldu. Çok yoğun ziyaretçi katılımı olmamasına karşın görüştüğümüz Türk firmalarını fuardan memnuniyetlerini ifade ettiler.
Premiere Vision, “Sanat ve Modanın Kalbi” mottosuyla dünyanın en büyük tekstil fuarlarının başında geliyor. Çok sayıda ülkeden 900 firmanın katıldığı fuara yaklaşık 200 e yakın bir sayıyla katılan Türkler adeta Paris’e çıkarma yaptılar. Kumaş, deri, aksesuar, tasarım gibi bölümlere ayrılan fuarda dikkat çeken ülkelerin başında İtalya geliyor. Ev sahibi Fransızların yanı sıra Japonya, Portekiz gibi ülkelerden katılım var. Fuara katılan firmalar oldukça memnunlar. Kendileriyle konuştuğumuz yetkililer yıllar önce bu fuara, bırakın stantla katılmayı ziyaretçi olarak bile katılmanın zor olduğunu ve bugün gelinen noktanın büyük bir başarı olduğunu belirttiler.
Fuarı dolaşınca gururlandık ve de umutlandık “gerçekten” dünya devi firmalara sahibiz. İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri Servet Samsama, Burhan Polat ile meclis üyelerinden oluşan heyete fuarı gezdirirken bir taraftan da yapılan işin önemine vurgu yapıyorlar. Burhan Polat “Bu işi sadece burada asılan ‘çaputtan’ ibaret görmeyin arkasında dev bir sanayi olduğunu unutmayın.” diyor. Paris Büyükelçimiz Refik Ali Onaner de fuarı ziyaret ederek firmalardan bilgi aldı.
Premiere Vision Fuarı’nın milli katılım organizasyonunu İTHİB üstlenmiş. Birlik Başkanı Ahmet Öksüz ve yetkililer, yoğun bir tempo içerisinde firmalara destek oluyorlar. Birliğin standını pamuk balyalarıyla süslemişler. Firmalar kutu kutu, standart ölçülerde bölünmüş alanlarda âdete arı kovanı gibi yoğun bir trafik içerisinde müşterilerle ilgileniyorlar.
Katılımcılarının aklı, İstanbul’da yapılacak fuarlarda. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in sektöre verdiği desteğe teşekkür ediyorlar. İstanbul’u, dünyanın tekstil merkezi yapma iddiaları ise heyecan verici.