Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Alman diplomat Martin Kobler’in ardından BM Libya Özel Temsilciliği görevine Selam Feyyad’ı atamak istedi fakat bu atama Washington tarafından veto edildi.
Veto gerekçesi Feyyad’ın Filistin kökenli olması.
Amerika’nın BM Büyükelçisi Nikki Haley, ABD’nin Filistin devletini tanımadığını hatırlatarak, Feyyad’ın söz konusu göreve atanmasına BM içerisinde bu yönde gönderebileceği sinyaller olduğu için karşı çıktıklarını açıkladı.
Selam Feyyad kim, kısaca hatırlayalım.
Batı Yaka’nın Tulkerem vilayetine bağlı Deir El Ğusun köyünde 1952’de doğdu.
1967’deki savaşın ardından ailesiyle birlikte Ürdün’e göç etti.
Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Roma Katolik üniversitesi St. Edward’s University’de yüksek lisans ve Austin Teksas Üniversitesi’nde ekonomi alanında doktora yaptı.
1995’ten 2001’e kadar IMF temsilcisi olarak Kudüs’te bulundu.
2002’de Amerika’nın ve Avrupa Birliği’nin baskılarıyla Yaser Arafat tarafından Maliye Bakanı olarak atandı.
Selam Feyyad’ın bu görevi üstlenmesiyle birlikte ABD ve Avrupa, Filistin Yönetimi’ne yardım musluklarını açtı.
2007’de Dahlan’ın Gazze’den kovulmasının ardından Mahmud Abbas, İsmail Heniyye başkanlığındaki milli birlik hükümetini görevden alarak Selam Feyyad’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi ve Feyyad, Batı Yaka’yı yöneten hükümette maliye bakanlığıyla birlikte başbakanlık görevini de üstlendi.
İslami Direniş Hareketi “Hamas”ın hiçbir şekilde tasvip etmediği ve politikalarını sürekli eleştirdiği Selam Feyyad, dışarıdan dayatılan bağımsız bir isim olduğu için Fetih üyelerinin de hedefindeydi.
Nitekim Fetih ile yaşadığı anlaşmazlığın doruğa çıkması neticesi Nisan 2013’te Ramallah’taki görevlerinden istifa etti.
Feyyad için “Filistin’in Kemal Derviş’i” dersek yanlış olmaz.
Tzipi Livni meselesine gelince…
Savaş suçu işlediği için aleyhinde davalar açılan ve tutuklama kararları çıkarılan, bu nedenle tutuklanma korkusuyla İngiltere ve Belçika gibi ülkelere yapacağı ziyaretleri iptal eden İsrailli kadın politikacının BM Genel Sekreter Yardımcısı olarak atanması gündemde.
Kariyerinde MOSSAD ajanlığı da yer alan Livni, İsrail’de Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı görevlerinde bulundu.
Halen Netanyahu’nun liderliğini yaptığı Likud Partisi’nde 1999 – 2005 arası siyaset yapan Livni, Ariel Şaron’la birlikte Likud’dan ayrılarak Kadima’yı kuran ekip arasında yer aldı.
Ehud Olmert’in yeniden genel başkanlığa aday olmayacağını açıklamasının ardından Eylül 2008’de Kadima liderliğine seçildi.
Mart 2012’de Kadima Partisi’nin liderliği için yeniden girdiği yarışı Şaul Mofaz’a karşı kaybeden Livni, Kasım 2012’de Kadima’dan ayrılarak Hatnuah Partisi’ni kurdu.
Partisi, 2015 seçimlerine İsrail İşçi Partisi ve İsrail Yeşil Hareketi’yle birlikte “Siyonist Birlik” çatısı altında girdi.
Şu an Selam Feyyad’ın BM Libya Özel Temsilcisi olarak atanmasına karşılık fanatik Yahudi bir aileden gelen Tzipi Livni’nin BM Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstleneceği konuşuluyor.
Amerika’nın Feyyad’ı veto etmesi üzerine Netanyahu’nun yaptığı yorum da böyle bir pazarlığın varlığına işaret eder nitelikte.
İsrail Başbakanı, Feyyad’ın BM Libya Özel Temsilcisi olarak atanmasının engellenmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek şöyle dedi:
“BM ve İsrail arasındaki ilişkilerin karşılıklı olmasının vakti geldi. Filistin’e daima karşılıksız hediyeler verilemez. İsrail’e de atamalar verilmeli. Uygun bir makam önerilirse bunu dikkate alırız.”
Livni’nin söz konusu göreve atanabilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekiyor.
Filistinlilerden birçoğu ise, “Selam Feyyad’a karşılık Tzipi Livni” pazarlığını, “Şayet bu pazarlık olumlu sonuçlanırsa İsrail iki makam birden kazanmış ve bir taşla iki kuş vurmuş olacak” şeklinde yorumluyor…