31 Mart’taki yerel seçimlere 33 parti katılacak. Bu partiler arasında KÜS-PAR diye bir parti var mı diye merak edip baktım. Ama bu isimle bir partiye rastlamadım.
Aslında Türkiye’de bugüne kadar KÜS-PAR adıyla bir parti hiç kurulmamış. İktidarı zorlayacak kadar seçmeni olabilecek bir parti hukuken olmasa da fiilen var.
KÜS-PAR’ın açılımı Küskünler Partisi…
Her seçimde %20-25 bandında bir seçmen kitlesi daha önce oy verdiği partiye küsüp ya sandığa gitmiyor ya da başka bir partiye oy veriyor.
2023 seçiminde sandığa gitmeyen seçmen sayısı 6 milyon 700 bin. Küsüp parti değiştiren seçmeni de düşündüğünüzde KÜS-PAR’ın gücü daha iyi anlaşılıyor.
Küskünler seçmeninin tek sorunu partileşememek!
Bu seçim öncesinde de istisnasız tüm partilerde (özellikle de CHP’de) aday gösterilen bazı belediye başkanlarına tepki gösteren milyonlarca KÜS-PAR’lı oy vereceği yeni bir parti arıyor.
KÜS-PAR’lı seçmen her seçimde olduğu gibi bu seçimde de parti liderine ve parti yönetimine mesaj vermek için can atıyor.
SEÇİM SONUCUNU KÜS-PAR SEÇMENİ BELİRLEYECEK
KÜS-PAR seçmeni bu seçimde çok kritik ve belirleyici bir rol oynayacak.
Tabii burada öyle bir denge var ki; her partiden diğerine az ya da çok, bir seçmen geçişi var. Burada önemli olan nokta, hangi partide bu “küskün” kitle daha fazla ve söz konusu “küskün” seçmen en fazla hangi partiye yönelecek.
Bu kitlenin kopacağı ya da gideceği parti özellikle İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok büyükşehir belediyesinde seçimi hangi partinin kazanacağını belirleyecek.
Partiler bu tehlikenin farkında olarak kendi seçmeni olan ancak tepkili “küskün seçmenlerine” yönelik özel çalışma yapmalılar.
Seçimin sonucunu “kararsızlardan” daha çok KÜS-PAR seçmeni belirleyecek!
Partilerin kendi içlerindeki Truva atlarına ve “küskün” aday adaylarına dikkat etmesi, onları kazanmak için özel bir çalışma yapması gerekiyor.
KÜS-PAR SEÇMENİ HANGİ PARTİYE GİDECEK?
KÜS-PAR seçmeni partiler arasındaki geçişlerini ve sandığa gitmeme geleneklerini bu seçimde de sürdürecekler.
Yeniden Refah Partisi bu seçmen akışından en kârlı çıkacak parti gibi görünüyor. Ancak Yeniden Refah, Cumhur İttifakı’ndan ayrılıp büyükşehirlerde aday çıkarmakla çok kritik bir hata yaptı.
Yeniden Refah; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana gibi önemli büyükşehirlerde AK Parti adaylarına destek vereceğini açıklasaydı AK Parti’nin KÜS-PAR’lı seçmeninin çok büyük oranda oyunu alabilirdi.
Gelecek adına da bu seçmenin kendisinde kalmasını sağlayacağı gibi AK Parti seçmeninin geçiş yapacağı önemli bir adres olurdu.
Oysa İstanbul ve Ankara gibi önemli büyükşehirler Yeniden Refah yüzünden CHP’ye kaybedilirse AK Parti seçmeni gözünde Saadet’ten bir farkları kalmaz.
Siyasette hamle yaparken sadece bugünü değil, geleceği de hesaplamak lazım. Çünkü o hamlenin seçmen üzerinde bırakacağı negatif ya da pozitif etki liderin de partisinin de kaderi olacaktır…
Çünkü seçmen kazandırandan ziyade kaybettireni unutmuyor!