Kurban Bayramı’nda, kurban kesimi ve sonrası karşılaşılacak gıda güvenliği problemlerini önlemek için kesimden itibaren yapılacak önlemlerden bahsetmek istiyorum.
Havalar, mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Böylesi durumlarda sağlıklı kurban eti için nelere dikkat etmeliyiz? Kısaca bunlara bir göz atalım.
Her şeyden önce kesilecek hayvan mutlaka sağlıklı olmalıdır. Bunun için büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve tamamında ise Veteriner Sağlık Raporu’nun uygun olması gereklidir. Kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve aç bırakılmamaları, etlerin kalitesini etkileyen başlıca faktörlerdir.
Kurbanlık hayvanlara kesim anının en az altı saat öncesi, ihtiyaca göre su verilebilir ancak kesinlikle yem verilmemelidir. Kurbanlık hayvanları, kesim öncesinde strese sokacak kötü muamele ve hareketlerden kesinlikle kaçınmak gerekir. Kesim öncesi strese maruz kalmış, yorgun hayvanlardan elde edilen etler, uzun raf süresine sahip olmazlar. Usulüne uygun olmadan yapılan kesim ve kanın yeterince iyi bir şekilde akıtılamaması da etlerde bakteriyel bozulmaya neden olan diğer önemli faktördür.
Kurban etlerini nasıl muhafaza etmeliyiz?
Dini yönden kurbanın sağlıklı hayvan olma şartıyla, doğru kesim işlemleri ve et muhafazasının uygun koşullarda yapılması kaydıyla, halkımızın beslenmesine ve hayvancılık sektörüne önemli bir katkı sağlamakta. Sağlıklı kesim, işleme ve muhafaza için gerekli tedbirlerin alınarak tüketicinin korunmasına kadar olan uzun zincirin kırılmaması gereklidir. Gıda güvenliği açısından riskli konuma gelmemesi için özen gösterilmeli ve uygun işleme yöntemleriyle tedbir alınmalı.
Kurban etleri öncelikle parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve serin bir yerde muhafazaya alınmalıdır. Et parçasının büyüklüğü ve kesim kalitesine göre buzdolabında muhafaza süresi beş altı günü geçmemelidir. Bu süre, kıymada ise sadece bir gündür. Uzun süreli muhafaza için etler derin dondurucularda önce şoklanmalı ve -18 derecede muhafaza edilmelidir.
Kurban Bayramı’nda beslenme nasıl olmalıdır?
İnsan beslenmesinde hayvansal kaynaklı gıdaların ve özellikle de proteinlerin önemi çok fazladır. Et ve ürünleri, içerdikleri temel aminoasitler, mineraller, vitaminler nedeniyle insan beslenmesinde vazgeçilmez önem taşır. İnsan beslenmesinde tüketilen proteinin yarısının hayvansal kökenli olması gerekir. Amerika ve AB ülkelerinde kişi başına yılda 90-100 kg. et tüketilirken bu miktar ülkemizde 25 kg. civarındadır. Bu miktarın ise yalnızca 11 kg. kadarını kırmızı et teşkil etmektedir. Et ve ürünlerinin ülke genelinde tüketim yüzdesi diğer gıda grupları içinde sadece %3’tür. Ülkemizde yılda toplam kesilen hayvan sayısının %7-10 kadarı Kurban Bayramı’nda kesilmekte ve bu oran da et üretimine önemli oranda katkı sağlamakta. Özellikle et satın alma gücü bulunmayan ortamlarda, kurbanın bu rolünü daha belirgin bir biçimde görmek mümkün. Ülkemizde kişi başına et tüketimi, sadece ve sadece Kurban bayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmekte.
Kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda kalp ve şeker hastalığı olanların, mide rahatsızlığı yaşayanların ve yaşlıların, beslenme konusunda daha hassas davranmaları gerekir. Böyle günlerde yemek miktarını azaltmak unutulmamalı. Fazla et, hamur işi ve çikolata tüketilmesi, kolesterol düzeyinde ani yükselmelere neden olabilir ve buna bağlı sağlık problemleri ortaya çıkabilir.
Her şeyde olduğu gibi burada da aynı kurala dikkat edilmeli; azı karar, ortası yarar, çoğu zarar. Dengeli tüketildiği takdirde kurban eti şifadır.
Bu vesileyle Diriliş Postası okurlarının, kıymetli mesai arkadaşlarımın, gıda sektörünün ve İslam dünyasının Kurban Bayramı’nı en kalbi duygularla kutluyorum.
Kurbanda ne keselim?
Öyle günler yaşıyoruz ki, kurban denince et, bayram denince de tatil akla gelir oldu. Bu anlayış pek hayra alamet değil!
Kurban ibadettir, ‘et’ değildir! Bayram ise hatırlamaktır, paylaşmaktır. Münzevi mekânlarda tatil yapmak hiç değildir!
Kurban kelime olarak ‘yakınlaşmak’ anlamına geliyor. Kime yakınlaştığınıza ve kimden, nelerden uzaklaştığınıza dikkat edin!
Bayram alışverişlerinde tercih ettiğiniz markalar çok önemli. Siyonistlere, zalimlere ve katillere açık veya gizli destek veren markalardan uzak durun.
Ve…
Kurban’da ‘Ne keselim?’ diye soranlara şöyle yardımcı olmaya çalışalım:
Siyonistlere destek olmayı kesin!
Vurdumduymazlığa son verin, nemelazımcılığı kesin!
Kıskanmayı kesin!
Haram yemeyi kesin!
Yalan söylemeyi kesin!
Dedikodu yapmayı, gıybeti kesin!
Kul hakkı yemeyi kesin!
Kolaycılık hastalığıyla ilişkinizi kesin!
Zulmetmeyi kesin!
Mazlum ve mağdurların katilleriyle bağınızı kesin!
İşte o zaman kurbanınız makbul, kurbanınızın sahibi de sizden razı olacaktır.