Milletin meselelerini kendiliğinden dert edinmiş, çareler arayan öncüler vardır. İşte bu öncülerden bir tanesi de D. Mehmet Doğan’dır. Hayatını kültüre, gençliğe ve milletine adamış mütevazı bir alperen, bir akıncıdır O.
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi yazı hayatının 50. yılı münasebetiyle bir belgesel hazırlayarak bir vefa programı tertip etti. Belgesel filmin sonunda D. Mehmet Doğan kısa bir konuşma yaptı: “Marifet iltifata tabidir derler, hayatım boyunca hiç iltifat kabul etmedim, beklemedim ummadım ama bunların hepsi bugün bana yapılacakmış. Bunu bir iltifat kabul ediyorum. Bizim anlayışımızda, gösteriş ve nümayiş yoktur. Ben Mehmet Akif Ersoy gibi, ‘Sessiz yaşadım kim beni nerden bilecek.’ diyenlerdenim.”
1. Mehmet Doğan kendisine ve gençliğe örnek şahsiyet olarak istiklal şairimiz Mehmet Akif’i seçmiş. Bunun için Mehmet Akif’in Ankara’da 3 yıl kaldığı Tacettin Dergâhı’nda 1978 yılından itibaren düzeni programlar organize eder. Bu programlar sayesinde Mehmet Akif doğum ve ölüm yıldönümlerinde bütün Türkiye’de anılmaktadır.
1982 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’na kayıt yaptırdıktan sonra benim için Yazarlar Birliği ve Mehmet Doğan bir liman oldu. Ankara kültür sanat açısından çok zengin bir kent değildi o nedenle tabiri caizse sığınılacak çok az müessese vardı. Üstelik Mehmet Abinin bizim okul mezunu olması da bana cesaret verdi. Bizim okul o zamanlar daha çok istikameti Moskova’ya yönelik hoca ve talebelerden oluşuyordu. Sonra Muhsin Mete, Şenol Demiröz ve rahmetli Ahmet Bayazıt’ın da bizim okuldan mezun olduğunu öğrenince benim de imalat hatası olarak mezun olacağıma dair inancım arttı.
1. Mehmet Doğan’ın ilk şiiri 1967 yılında Nurettin Topçu’nun Hareket Dergisi’nde yayınlanır. Şiir ve nesirle kesintisiz 50 yıldır yazı hayatına devam ediyor. Gazetelerde köşe yazarlığı, ansiklopedi editörlüğü, sözlük ve kitaplarıyla bir ömür boyu çok sayıda esere imza attı. İlk kitabı Batılılaşma İhaneti Hareket Dergisi’ndeki yazılardan oluşur ve büyük ilgi görür. Büyük Türkçe Sözlük, Yüzyılın Soykırımı, Kelimelerin Seyir Defteri, Tarih ve Toplum, Türk Kimliğinin Coğrafyaları, İki Yol Açıcı: Necip Fazıl, Nurettin Topçu gibi eserleri büyük ilgiyle okunuyor.
Mehmet Abiyle ufak çalışma zeminini Zaman Gazetesi’nin ilk kuruluşunda yakaladım. 1986 yılında Fehmi Koru, Nabi Avcı, Adnan Tekşen ve Mehmet Doğan’ın olduğu kadroya taze bir gazetecilik mezunu olarak dâhil oldum. Benim gazetedeki çalışmam kısa sürdü yine Mehmet Abi ve diğer büyüklerin referansıyla TRT’ye geçtim.
Ülkemizde kültür sanat denince ilk akla gelen şehir İstanbul’dur ama Mehmet Doğan Ankara’da doğmuş ve ömrünün büyük ekseriyetini bu şehirde geçirmiştir. Gezi intibalarımı yazarken “Ankara Notları” diye bir yazı yazmıştım. O yazı da klasik öğretilmiş cümlelerden “Ankara’nın küçük bir kasabadan başkente dönüştüğünü yazmıştım.” Yazıya Mehmet abiden kısa bir uyarı geldi. “Ankara her zaman önemli bir şehir olmuştur” diye. Ben uyarıya hem sevindim hem de korktum çünkü yazıyı yazdıktan sonra o sizden çıkıyor. Mehmet abi işi bilen büyüklerinde okuyacağını unutmamak lazım.
Mehmet Doğan “Ömrüm Ankara” isimli bir kitap yazarak Ankara’yı hepimize tanıtmış oldu. Mehmet Doğan yazmaya, konuşmaya ve toplumu aydınlatmaya devam ediyor. Daha nice yazı yıl dönümlerine… Allah ömrünüze bereket versin Mehmet Abi.