Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın önce parlamento seçimleri ve ardından da kısa süre sonra başkanlık seçimleri yapılması talebinin diğer gruplar tarafından kabul edilmesi üzerine Filistin’de olumlu bir hava oluşmuştu.
Parlamento ve başkanlık seçimlerinin aynı gün ve uzlaşının sağlanmasından sonra yapılmasını isteyen Hamas, seçimlere engel çıkarmış olmamak için bu talebinde ısrar etmedi.
Bir yandan Filistin Merkez Seçim Kurulu Başkanı Hanna Nasır, Ramallah ve Gazze arasında mekik dokuyarak tarafların mesajlarını taşıyorken diğer yandan da Hamas’ın önde gelen isimleri diğer grupların temsilcileriyle görüşmeler yaparak istişarelerde bulunuyorlardı.
İsmail Heniyye, Cumhurbaşkanı Erdoğan dâhil birçok ülkenin lideriyle telefon görüşmesi gerçekleştirerek seçimler konusundaki gelişmeler ve Hamas’ın tavrı hakkında bilgi verdi.
Batı Yaka, Gazze Şeridi ve Kudüs’te kısa aralıklarla gerçekleştirilecek parlamento ve başkanlık seçimlerinin Filistin’deki bölünmüşlük halini sona erdirme ve uzlaşıyı fiilen sağlama ihtimali doğmuştu.
İsrail’in dün sabah erken saatlerde Gazze’ye ve Şam’a düzenlediği hava saldırıları oluşan olumlu havayı bir anda bozdu.
Gazze Şeridi sakinleri seçimlerle birlik ve bütünlüğü sağlayıp ablukadan ve yaptırımlardan kurtulmayı beklerken yeniden savaş tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
İsrail savaş uçakları, İslami Cihad’ın askeri kanadı Kudüs Müfrezeleri’nin önde gelen komutanlarından Baha Ebu’l-Atâ’nın evini bombaladı.
Saldırıda Ebu’l-Atâ ve eşi şehit oldu.
İşgal ordusu eşzamanlı olarak Şam’a da hava saldırısı düzenledi.
Lübnan Büyükelçiliği yakınlarındaki bir eve düzenlenen saldırının hedefi İslami Cihad liderlerinden Ekrem el-Acuri idi.
O saldırıda da el-Acuri’nin oğlu Muaz hayatını kaybetti.
İslami Cihad, işgal ordusunun saldırılarına misilleme olarak Tel Aviv’e ve Gazze Şeridi yakınlarındaki Yahudi yerleşkelerine füze atmaya başladı.
Gazze Şeridi’nde saldırı ihtimaline karşı okullar tatil edildi.
İşgal ordusu saldırıların Netanyahu’nun onayıyla gerçekleştiğini açıkladı.
İsrail uzun bir süredir krizde.
Arka arkaya iki erken seçim yapılmasına rağmen hâlâ hükümet kurulamadı.
Yolsuzlukla suçlanan ve yargılanıp hapse girme tehdidiyle karşı karşıya olan Netanyahu’nun başbakan olarak kalabilmek için Gazze Şeridi’ne savaş açma niyetinde olduğu konuşuluyordu.
Filistinli gruplar da dün yayınladıkları ortak bildiride aynı noktaya dikkat çektiler.
İsrail, dikkatleri içeride yaşadığı derin siyasi krizden başka yöne çekmek için ateşle oynuyor.
Filistinliler arasında parlamento ve başkanlık seçimlerinin gerekliliği konusunda eskiden beri süregelen bir tartışma var.
Birçok kişi, işgal sona ermeden yapılan seçimlerin gereksiz ve anlamsız olduğunu savunuyor.
Ramallah’ta ikamet eden başkan, Filistin halkının oylarıyla seçilmiş dahi olsa işgal yönetiminin izni olmadan yerinden kıpırdayamıyor.
İşgal güçleri, Batı Yaka ve Kudüs’teki milletvekillerini keyfine göre gözaltına alıp uluslararası hukuka aykırı idari hapis cezalarıyla aylarca ve yıllarca cezaevinde tutabiliyor.
Görüldüğü üzere, provokatif saldırılarla seçim gündemini aniden savaş gündemine çeviriveriyor.