Pandemi, ardından ekonomik kriz ve Ukrayna Savaşı ile baş gösteren tedarik sorunu, tüm sektörleri etkiliyor. Bu noktada medya sektörü de yeni kararlar almak zorunda kalıyor. Basılı yayınların maliyet artışı ve gelirlerin azalması yeni stratejiler oluşturulmasını zorunlu kılıyor.
Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü'nün, 53 ülkeden 303 medya yöneticisiyle Kasım-Aralık 2022 arasında yaptığı; 2023 yılı için gazetecilik, medya ve teknoloji trendleri tahminlerini ortaya koyan raporu, medya açısından bizi neler beklediğine dair fikir veriyor.
Basılı ve dijital yayın arasında bir denge arayışı söz konusu. Bazı basılı yayınlar kapatılırken, dijitalden yola devam ediliyor. Ancak yeni basılı yayınların da yola çıktığı gözlemleniyor. Washington Post’un 60 yıllık dergisini kapatma kararı genelde gösterilen ilk olumsuz örneklerden.
Bugün hibrit bir yayıncılık söz konusu. Yani hem basılı hem dijital, birlikte ilerliyor. Basılı yayının ulaştığı yer, kamuoyu ile karar süreçlerine etkisi hâlâ çok güçlü. Ancak bunu dijitalle desteklemek zorunlu. Kitle neredeyse orada bir şubeniz olmalı, deyim yerindeyse.
Medya yöneticileri sosyal medyanın kullanımı konusunda yeni bir noktaya gelmiş gözüküyor. Bugüne kadar medya tarafından sosyal medyada etkileşim almak için Twitter ve Facebook yoğun olarak kullanılırken, Instagram, TikTok ve YouTube'a hızlı bir yöneliş var.
Gençlerin TikTok ve YouTube’a ilgisini not etmekle birlikte, Twitter tarafında Elon Musk’ın attığı adımlar eksi haneye yazılıyor. Sürekli istikrarsızlık, aşırı para kazanma hırsıyla kullanıcı aleyhine yapılan değişiklikler ve buna bağlı düşen etkileşim oranı, Twitter’ı medyanın en gözde aracı olmaktan çıkarmış gözüküyor.
Reuters anketine katılanların beşte biri Twitter ortadan kalkarsa gazetecilik için daha iyi olacağını bile söylüyor. Yaklaşık yarısı ise Twitter’ın çökmesinin gazetecilik için kötü olacağı görüşünde. Burada bir fikir birliği yok.
Twitter’ın yeri artık sarsılmaz değil, onu net görebiliyoruz. Insider Intelligence araştırması, sunduğu deneyim kötüleşirse Twitter'ın önümüzdeki birkaç yılda 30 milyondan fazla kullanıcı kaybedeceğini tahmin ediyor.
Twitter sallanırken Mastodon alternatif gösteriliyor. Ancak bundan çok uzak. Çünkü farklı sunucularda, farklı gruplara ayrılmış, kısıtlı bir kitlesi var. Bu nedenle gazetecilerin çoğu Mastodon’a vakit harcamaktansa daha etkin olan LinkedIn'e yöneliyor.
Yayıncıların yüzde 72’si, ‘podcast’ gibi sesli yayıncılığa, yüzde 69’u e-posta haber bültenlerine, yüzde 67’si videoya odaklanacaklarını söylüyor. Bu formatların sosyal ağlarda dağıtılmasının daha kolay olduğu ve hedef kitleyle daha derin bağ kurulmasını sağladığı görülüyor.
Depresif gündemler dolayısıyla, haberden kaçınma yönünde bir eğilim var. Medya yöneticilerinin yüzde 72’si bu nedenle endişe duyduğunu söylüyor. Çözüm olarak, yüzde 94'ü açıklayıcı, yüzde 87'si soru-cevap, yüzde 66'sı ise ilham verici haberlere daha çok yer vermeyi planlıyor.