Filistin eski başbakanlarından Selam Feyyad’ın geçenlerde Gazze’ye gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
Feyyad’ın Gazze Şeridi’ne Rafah Kapısı’ndan değil de işgal güçlerinin kontrolündeki Beyt Hanun / Erez Kapısı’ndan girmesi ziyaretin İsrail’in onayıyla gerçekleştiği anlamına geliyor.
Batı Şeria’da muhalif aktivist Nizar Benat’ın güvenlik güçlerince dövülerek öldürülmesinin ardından düzenlenen protesto gösterilerinde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın istifası talep edilirken Feyyad’ın Gazze’yi ziyareti doğal olarak soru işaretlerine yol açtı.
İlk akla gelen “Eski başbakan Gazze’ye niye gitti?” sorusu oldu.
Abbas’ın görevlendirmesiyle Haziran 2007’den Nisan 2013’e kadar başbakanlık görevini üstlenen Feyyad, bağımsız bir politikacı.
2002-2005 arasında Filistin Maliye Bakanı olarak görev yapan Feyyad, daha öncesinde de IMF’nin Filistin temsilcisiydi ve Filistin Yönetimi’nin mali reformlarına öncülük etti.
Dolayısıyla onun için “Filistin’in Kemal Derviş’i” benzetmesi yapanlar var.
Avrupa Birliği’nin Gazze Şeridi’ndeki elektrik santraline yakıt alınması için gönderdiği parayı Gazze’ye havale etmeyerek Filistin Yönetimi’nin bütçesine dâhil eden Feyyad, başbakanlık yaptığı dönemde Hamas tarafından çokça eleştirilen bir isimdi.
Fetih üyeleri de kendisinden memnun değildi ve istifasına onların baskıları yol açtı.
Filistin’de 22 Mayıs’ta yapılması planlanan ancak Abbas’ın kararıyla belirsiz bir tarihe ertelenen parlamento seçimlerine bağımsız adaylardan oluşan müstakil bir listeyle girmeye hazırlanıyordu.
Gazze’de bazı kişilerle görüşmelerde bulunan Feyyad, Hamas lideri Yahya es-Sinvar’la da görüşmek istedi fakat es-Sinvar Feyyad’la bir araya gelmeyi kabul etmedi.
Hamas’tan sadece iki isim, Gazi Hamed ve Zekeriya Muammer kendisiyle görüştü.
Selam Feyyad’ın Filistin’de yeniden başbakanlık görevini üstlenmeye hazırlandığı ve Gazze’de nabız yokladığı, Batı Şeria’daki son olayların ardından Abbas’ın devrilmesinden korkan ABD, Avrupa ve İsrail’in Feyyad’ı desteklediği söyleniyor.
Neredeyse tamamı Fetih üyelerinden oluşan Filistin Yönetimi güvenlik güçlerine ve ihlallerine yönelik tepkiler sona erecek gibi değil.
Feyyad’ın yeniden başbakan olmasına Abbas’ın da olumlu yaklaştığı fakat Fetih’in önde gelen isimlerinin mevcut başbakan Muhammed İştiyye veya yine hareket içinden biriyle yola devam edilmesi görüşünde olduğu kaydediliyor.
Abbas’ın Feyyad’a karşı çıkmaması gayet normal.
Çünkü Filistin Yönetimi Başkanı’nın tek derdi ölünceye kadar koltuğunu korumak.
Fetih’ten gelecek her türlü itiraza rağmen Feyyad’ı hükümet kurmakla görevlendirebilir.
Haaretz gazetesinde geçenlerde yayınlanan bir makalede Filistin Yönetimi’nin Batı Şeria’daki gerilimi düşürmek için başbakanı, bazı bakanları ve valileri değiştirmeye hazırlandığı öne sürüldü.
Jack Khoury imzasıyla yayınlanan makalede ayrıca Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Genel İstihbarat Başkanı Macid Ferec ve Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh’le görüşen Feyyad’ın başbakanlığa döneceği yönünde işaretler olduğu ifade edildi.
Feyyad’ın Ramallah’ta ve Gazze’de gerçekleştirdiği görüşmelerden istediği sonucu alıp alamadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz.