Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD yolunda. Yarın itibariyle temaslar başlayacak. Türkiye-ABD ilişkilerinde zamanlama açısından önemli görüşmeler gerçekleştirecek.

Türkiye gerek Suriye’de terör koridoru üzerinden gerekse Feto’nun teslim edilmesi konusunda ABD ile sorunlar yaşasa da diplomasiyi güçlü bir şekilde devam ettiriyor. Bu tutum Türkiye’nin köklü ve güçlü bir ülke olduğunun göstergesi. Türkiye uluslararası mecrada adaletsiz ve önyargılı bakış açısına karşı inatla argümanlarını ortaya koyarak mücadele etmeye devam etmeli, tezlerini seslendirmelidir.

Türkiye’nin diplomasi atakları, Batı ile temasları en çok da ülkemizin baş belası terör örgütlerini rahatsız eder. Cumhurbaşkanı’nın ABD ziyareti en çok da FETO’yu, Kandil’in yılanlarını ve derin güçleri kahreder.

Görüşmelerden büyük kazanımları beklediğimizden bunları söylemiyoruz. Mesele; Türkiye’yi radikalize etmek isteyen, diplomasiden kopararak uluslararası sistemin dışına atmaya çalışan odakların oyununa gelmemekten ibarettir.

Cumhurbaşkanı görüşmelerde uzlaşı sağlamayabilir ama ülkemizin tezlerinde ne kadar kararlı olduğunu göstermiş olacaktır.

YARGI DAVALARINDA FETÖ-PKK DAYANIŞMASI

ABD’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mayıs ayındaki ziyareti sırasında Washington’da bulunan Türkiye büyükelçiliği konutunun önünde PKK’lıların sözlü ve fiziksel sataşmaları sonucu yaşanan kavgayla ilgili 15’i cumhurbaşkanlığı koruması, 19 kişi hakkında yargı sürecinin başlamasına karar verilmişti. Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri ise PKK’lıların Erdoğan’ı desteklemeye gelenleri tahrik ettiğini ve grubun kendilerini savunmak için karşılık verdiklerini söylemişti.

Ziyarette Cumhurbaşkanı’nın bu konuyu Trump ile paylaşacağı biliniyor.

İşin ilginç tarafı bu dava kapsamında PKK’lılarla FETÖ’nün organize bir şekilde birlikte hareket etmeleri. Gerçi Türkiye’de kol kola girmiş iki örgütün yurt dışında da dirsek temasında olmalarına şaşmamak lazım.

Bu açıdan da bakıldığında PKK ve FETÖ Türkiye ile ABD arasında temasların kopmasını ister.

ZİYARET IKBY OLASI REFERANDUMUNU NASIL ETKİLER?

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin 25 Eylül’de yapmayı planladıkları bağımsızlık referandumundan sadece birkaç gün önce gerçekleşecek görüşmeler, Türkiye’nin rahatsızlığının bir defa dillendirilmesi açısından önem arz ediyor. Yansımalarını ise hep birlikte izleyeceğiz.

TÜRKİYE ARAKAN MESELESİNDE FARKINDALIK OLUŞTURUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ziyaretinde Arakan’daki zulmü anlatacak ve yeni adımların atılması için azami çaba sarf edecek. Bu gibi girişimler dünya kamuoyunda farkındalık oluşması açısından çok önemlidir.

Türkiye pek çok sorunla mücadele ederken, diğer taraftan büyümeye ve kalkınmaya çalışırken mazlumların yarasına merhem arıyor ve “İşte bizim farkımız” dedirtiyor.

DIŞ POLİTİKADA TÜRKİYE NASIL BİR TARZ ORTAYA KOYUYOR?

Diplomasiyi küçümsemiyor aksine “Her şeye rağmen diplomasi” diyor.

Pek çok sorun karşısında öneriler sunuyor, proaktif politikalar öneriyor.

‘Dengeli dış politika’ üretiyor.

Suudi Arabistan ile da görüşüyor İran ile da.

Doğu ile irtibattayken Batı’yı da atlamıyor.

Zor konularda santranç hamlelerini çalışırken mazlumları görmezden gelmiyor.

İşte son dönem Türkiye’nin dış politikası ve büyük resim.