ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir takası için açıkladığı öneriye dair karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kabul edildi.
Açıklamalara bakılırsa herkes savaşın bir an önce bitmesini, ateşkes sağlanmasını ve esir değişiminin gerçekleştirilmesini istiyor.
Fakat tarafların pozisyonları anlaşma sağlanabilecek ortak bir noktadan hâlâ çok uzak.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a göre Hamas’ın öneriye cevabı tam olarak “Evet” değil.
Blinken, Hamas’ın planda birtakım değişiklikler istediğini, söz konusu değişikliklerin bazılarının kabul edilebilir ve bazılarının da kabul edilemez olduğunu söyledi.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise Hamas’ın talep ettiği değişiklikleri makul gördüklerini ifade ederek “Pazarlık zamanı bitti. Şimdi ateşkes zamanı.” dedi.
Sullivan ayrıca Biden’ın planı ve Hamas’ın talepleri arasında bazı “boşlukların” bulunduğuna işaret ederek söz konusu boşlukları “Mısır ve Katar’la birlikte dolduracaklarını” bildirdi.
Sorun da zaten o boşluklarda.
Gazze Şeridi’ndeki Hamas yönetimini askerî yöntemlerle sona erdirmek isteyen İsrail’in aksine ABD bu işi diplomatik yollarla ve masa başı oyunlarıyla yapmak istiyor.
Biden’ın gündeme getirdiği ateşkes ve esir takası önerisi bu planın bir parçası.
Washington, genel hatlarını reddedemeyeceği tuzaklarla dolu bir öneriyle Hamas’a “Evet” dedirtip sonra anlaşmayı İsrail’in çıkarına olacak şekilde yorumlamayı planlıyor.
Sullivan’ın “Boşlukları Mısır ve Katar’la birlikte dolduracağız.” açıklamasının anlamı bu.
Diğer bir ifadeyle ABD, Kahire ve Doha aracılığıyla Hamas’a baskı yaparak direniş gruplarının anlaşmayı kabul etmesini sağlayacak.
Hamas liderleri, Biden’ın önerisine ayrıntıları netleşmeden ve pazarlık yapmadan yeşil ışık yakmaktansa Katar’dan ayrılmayı göze alma ve savaşı sürdürme eğiliminde.
Daha da ötesi hareketin Doha’daki liderlerinin ateşkes koşullarına ikna olmaları yetmiyor.
Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Es-Sinvar’ın da ikna edilmesi gerekiyor.
Yahya Es-Sinvar, 7 Ekim’den sonra Hamas’ın Doha’daki liderlerine gönderdiği mektupta işgalcilerin şartlarına boyun eğmeyeceklerini ve sonuna kadar savaşacaklarını söylemişti.
Tabii bir de tamamen İran’a bağlı İslami Cihad var.
Herkes ateşkes istiyor ancak silahlar sustuktan sonra ne olacağına dair belirsizlik söz konusu.
İsrail’e karşı net tavır ortaya koyan ülkelerin açıklamaları ve Filistinli direniş gruplarının talepleri aynı değil.
“Gazze’de akan kanın durması için Brezilya ile birlikte çalışıyoruz” diyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a göre “barışın tek yolu iki devletli çözüm”.
Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira da Gazze’de acilen ateşkes sağlanması gerektiğini ve Türkiye’nin iki devletli çözüm teklifini desteklediklerini söyledi.
Filistin Başbakanı, Gazze Şeridi’nde ateşkesin ertesi günü için kapsamlı bir plan hazırladıklarını ve Filistin halkına hizmet için tüm sorumluluğu üstlenmeye hazır olduklarını açıkladı.
Ancak hem İsrail hem de Filistinli direniş grupları iki devletli çözüme ve savaştan sonra Gazze Şeridi’nin Abbas başkanlığındaki yönetime teslim edilmesine karşı.
Kısacası herkes ateşkes istiyor ancak herkesin ateşkesten anladığı bir diğerininkinden farklı.