İsrail’in Batı Yaka’daki Yahudi yerleşkelerini ilhak girişimini ve “Yüzyılın Anlaşması” planını kınamak üzere Tunus ve Endonezya tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısı geri çekildi.
Amerika’nın her iki ülkeye de tasarıda değişiklik yapmaları için büyük baskı uyguladığı ve değişiklikler sonrası tasarının anlamsız hale geldiği, ayrıca BMGK üyelerinden tasarıya yeterli desteğin sağlanamadığı ifade ediliyor.
BMGK’dan Filistin lehine ve İsrail aleyhine herhangi bir karar çıkmayacağı zaten belliydi.
Karar tasarısı oylamaya sunulsa ve kabul edilse dahi Amerika tarafından veto edilecekti.
Bu arada, Israel Hayom gazetesinin önceki gün yayınladığı habere göre, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin heyeti, “Yüzyılın Anlaşması” planına karşı kendilerine destek vermeyen Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır’ın tavrına çok şaşırmış.
Söz konusu üç ülkenin ABD Başkanı Donald Trump’ın planı konusundaki tavrında şaşılacak herhangi bir durum yok.
Asıl şaşırtıcı olan Abbas’ın uzun süredir herkesin bildiği bir tavra hiç haberi yokmuş gibi şaşırması.
“Yüzyılın Anlaşması” planı bu isimle ilk kez 3 Nisan 2017’de Beyaz Saray’da gerçekleşen Trump-Sisi görüşmesinde gündeme gelmişti.
O gün Mısır diktatörü kameralar önünde ABD Başkanı’na “Yüzyılın Anlaşması” (Safqatu’l-Qarn) planını tüm gücüyle destekleyeceğini söylemişti.
Üç yıldır Mısır’ın tavrında herhangi bir değişiklik olmadığına ve Sisi de koltuğunda oturmaya devam ettiğine göre, Abbas’ın Kahire’den plana karşı destek beklemesi ve destek bulamayınca şaşırması normal mi?
“Yüzyılın Anlaşması” planının ekonomik ayağı için Bahreyn’de çalıştay düzenlenmiş ve Filistin Yönetimi’nin boykot ettiği çalıştaya İsrail ile birlikte Suudi Arabistan, BAE ve Mısır da katılmıştı.
Trump’ın planı açıkladığı toplantıda BAE, Bahreyn ve Umman’ın Washington büyükelçileri de vardı.
Hep birlikte ABD Başkanı’nı alkışladılar.
BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed, New York Times’ta “Filistinliler ‘Hayır’ dedikleri her seferde kaybediyorlar” başlığıyla yayınlanan makaleyi paylaşarak, Filistin Yönetimi’nin plana karşı çıkmasını eleştirdi.
Trump’ın kamuoyuna duyurduğu planın en ateşli taraftarlarından biri İsrail ise diğeri BAE.
Abbas ve adamları herkesin bildiği bu gerçekten habersizler mi?
Mısır’ın, BAE’nin ve Suudi Arabistan’ın “Yüzyılın Anlaşması” planına karşı Filistinlilere destek vermemesine ancak dünyada yaşananlardan yıllardır haberi olmayan biri şaşırabilir.
Filistin davasını tasfiye planı konusunda Suudi Arabistan’ın tavrı müttefikleri BAE ve Mısır’ınkinden farklı değil.
Riyad, planın en önemli ortaklarından.
Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, önceki gün Bükreş’te düzenlediği basın toplantısında, Trump’ın planının olumlu yönleri olduğunu ve müzakerelere temel teşkil edebileceğini açıkladı.
İsrail medyası, Netanyahu ve Muhammed bin Selman’ın Kahire’de bir araya gelmeleri için yoğun çaba sarf edildiğini öne sürmüştü.
Suudi Arabistan şimdilik bu iddiayı yalanlasa da ülkeyi fiilen yöneten Veliaht Prens’in İsrail’le ilişkileri geliştirmek istediği sır değil.
Kısacası, Abbas’ın neye ve niçin şaşırdığını anlamak zor.