Vesayet nasıl kurulur ve nasıl yaşatılır? Bu günlerin en lezzetli hedeflerinden biri Türkiye’yi hedef seçelim ve vesayet kuralım.

1.ADIM: Korku

Korku ve acının sosyolojik etkilerinden en keskin olanı öncelik sıralamasını değiştirmektir. Alfred Maslow’a ait olduğu zannedilen, aslında daha önce bir antropolojist olan Ruth Benedict tarafından yayınlanmış olan “Hiyerarşi piramidi” teorisine göre de, Sühreverdi’nin “Millet ve kalabalık arasında farklar” teorisine göre de korku sosyolojik katmanları alt üst edip kısa bir süre toplumu insan kalabalığına dönüştürebilir.

Bir gece ansızın gelip kan emen ölümsüz vampir efsaneleri, bilmediğimiz alemlerden gelen doğaüstü yaratıklar yahut acımasız savaşçı yağmacılar hepsi topluma korku salmak için uydurulmuş kurmacalar. Bu kurgularla devletler içinde gayrimeşru iktidar alanları tanımlanır ve vesayetler bu gayrimeşru alanlara çöreklenirler. Doğal olarak insanlar bu gayri meşru yetkililere seslerini çıkarmazlar hatta onları kahraman bile ilan edebilirler. Bu uydurmacalar etkili olması için sıradan dedikodu mekanizmaları yetersiz olacağından korku üzerinden kendine alan tanımlayanlar somut aksiyonlar sergilerler.

Bu zamanda vampirleri, ağzından ateş çıkaran ejderhaları anlatsak bize kimse inanmaz. O zaman yerine Gezi ruhu denilen bir şeyi koyabiliriz ve aniden “şakacı çocuklar” bir gecede sokakları işgal edebilir ve şaka yapa yapa her yeri yakarlar korkusu üzerinden yürüyebiliriz. Yetmezse Gezi’nin merkezinden herkesin kahramanı olan silahlı örgütleri adliyeye sokup savcıları şehit ettirebiliriz. Işid’in meşhur propaganda resmini hatırlayın rehin alınmış bir insanın boynuna bıçak, kafasına silah dayadıkları resimler. Aynısını yaparız savcının kafasına silah dayarız ve korku propagandası resmini gazetelerimizin baş sayfalarında yayınlarız. Korkmaya başlayan insanlar toplumsal reflekslerini yitirmeye kalabalıklar gibi düşünmeye başlarlar.

Korkunun yan faydası

İnsanlar mükemmel olmak zorunda değil ama gayret etmek ve sabretmek zorundadır. Gayret ve sabır bütün hayırların temelidir. Meslek sahibi olmak, evlat yetiştirmek, kalkınmak vesaire. Altında gayret ve sabır olmadan kendiliğinden “iyi” diye bir şey yoktur.

İnsanları korkutursanız ilk olarak sabretmekten vazgeçerler. Çünkü tedbir ihtiyacı güçlü bir baskıdır öncelikler değişir ve herkes kendi doğasına uygun refleksler gösterip tedbir reaksiyonları gösterirler.

Mesela borsada satış pozisyonu diye bilinen paniğin altında da bu vardır, evlenmekten vazgeçmenin de altında bu vardır. 2013 yılında Avrupa EIAA raporundaki bir detaya göre Işid’in, insanların kafasına silah dayadıkları fotoğrafların servis edilmesinin ardından artan kürtaj oranlarıyla organik ilgisi inkar edilemez denilmişti. Doğru. İnsanlar korkunca sabretmekten, gayret etmekten vazgeçerler.

Yarın 2. ADIM : Çekirdek Operasyonu