Havaların soğumasıyla birlikte başta grip ve nezle olmak üzere solunum yolu hastalıklarında artış gözlenmektedir. Genellikle virüslerin neden olduğu bu hastalıklarda tedavi seçenekleri oldukça sınırlı olup asıl yapılması gereken “korunmaktır”.
Hastalıklardan korunmak için genel hijyen kurallarına uyulması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik bir beslenme tarzı seçilmesi önemlidir.
Sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen grip, bronşit ve nezle gibi hastalıklar, solunum yolu, temas edilen cisimler, yiyecek ve içeceklerle bulaşabilmektedir.
Konuşma, hapşırma, öksürük, tükürük ve eller hastalık etkenlerinin taşınmasındaki başlıca yollar olup bazı koruyucu davranışların benimsenmesiyle bu hastalıklardan korunmak mümkündür.
El ve kişisel temizlik en önemli korunma tedbirlerindendir. Eller gün içerisinde belirli aralıklarla ayrıca hapşırdıktan, öksürdükten ve burnu sildikten sonra mutlaka yıkanmalıdır.
Her yemek öncesi ve sonrası, dışarıdan eve geldikten sonra, kalabalık alanlarda bulunduktan sonra ve tuvalet kullanımının ardından ellerin sabun ile iyice yıkanması kendimizi olduğu kadar çevremizdekileri korumak için çok önemlidir.
Öksürürken ve hapşırırken mümkün olduğunca ağız kâğıt mendil ile kapatılmalı, burun akıntısı için mutlaka kâğıt mendil kullanılmalıdır. Kullanılan mendiller doğrudan çöpe atılmalıdır.
Günümüzde pek insan toplu taşıma kullanmakta ve kalabalık ortamlarda çalışmakta veya öğrenim görmektedir. Bu ortamlar hastalık etkenlerinin hızla yayılımı açısından çok elverişlidir. Kalabalık ortamlarda hastalık belirtisi gösteren kişilerin ağız-burun maskesi takması, hastalık etkenlerini ortamda bulunanlara bulaştırmaması açısından çok etkilidir.
Yapılan araştırmalar, pek çok gıdada bulunan katkı maddelerinin tüketiminin gribin daha ağır geçirmesine neden olduğunu göstermiştir. Dondurulmuş, kurutulmuş ve işlenmiş gıdalarda bulunan ve gıdaların daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlayan katkı maddelerinin canlılarda bağışıklık sistemini baskıladığı bu nedenle de vücudun enfeksiyonlara karşı direncini azalttığı ortaya konmuştur.
Somutlaştırmak gerekirse, E319 olarak da bilinen tersiyer butil hidrokinon (TBHQ), yüksek yağlı gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir antioksidan olup, grip semptomlarının şiddetini artırmanın yanı sıra grip aşısının etkinliğini de azaltabildiği belirtilmiştir.
Dolayısıyla bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yukarıda belirtilen koruyucu davranışlara ek olarak immun sistemi baskılayan işlenmiş, fazla katkılı ve yüksek yağlı gıda tüketiminin azaltılması önemlidir. Bunların yerine, mevsime uygun taze sebze ve meyvelerin tüketiminin artırılmasıyla ve sıcak bitki çaylarının içilmesiyle bağışıklık sistemi desteklenmelidir.