Akademik anlamda postmodernizmin ne olduğunu ve hangi tanımları kapsadığını buraya yazmaktansa kuralsızlık, serbestlik, bireyselcilik ve değersizlik gibi anlamlarda kullanıldığını söyleyebiliriz. Her ne kadar postmodernizmi modernizmin devamı olarak gören sosyal bilimciler olsa da modernizmden daha farklı bir evrenin varlığı artık birçok sosyal bilimler alanında çalışma yapan bilim adamlarının ortak görüşü.
İş hayatından sosyal hayata kadar yaşanan olumlu gelişmelerin yanında postmodernizmin daha çok toplumlarda değerler konusunda olumsuz değişimlere sebep olduğunu söylesek yanlış olmaz. Bu olumsuzluktan etkilenen sadece kendi ülkemizin olduğunu da söylemek yanlış olur.
Günümüzde özellikle gençlerin, ailelerin ve insanların birbirleri ile olan ilişkilerinde değerleri ortadan kaldıran bir takım gözleme dayalı çalışmaların çoğu güven duygusunun önceki dönemlere göre zayıfladığını ve beraberinde sosyal çatışmaların yaşandığını göstermekte. Tabii bu durumun siyasal hayatta da etkisi yok değil.
Siyasal kültürün değişim yaşadığı ideolojik çizgilerin belirsizleştiği bir gerçeğin yanında ideolojik kutuplaşmaların da aynı anda yaşandığı bir dünyada yaşıyoruz şu an. Bir yandan siyasal bakış açısı ile bir arda olması gerekenler birbirlerini ihanetle suçlarken yine ideolojik olarak bir arada olması düşünülemeyen grupların bir arada olması bu karmaşıklığın ispatı gibi.
Buraya kadar yaşanan değişmelerden ve siyasal gelişmelerden etkilenen ülkemizde olduğu gibi bütün dünya devletlerinin sorun olarak gördüğü ve üzerinde durduğu bir konu var; Dünya siyasetinde artık devletler arası mücadele hatta savaş sinyallerinin gözlemlendiği bir ortamda her devlet kendi milletini bir bütün olarak dış gelişmelere angaje edebilmeyi nasıl sağlayabilecek?
Postmodernizm veya yeni dünya düzenine ait akımların iç siyasette milletleri ayrıştıran veya değerlere karşı yabancılaştıran etkisi kabul edilebilir gibi dursa da dış gelişmelere karşı nasıl bir bütün olunacağı sorusu tartışmayı hak eden bir unsur.
Özellikle Doğu Akdeniz, Suriye ve İran üzerinden gelecekte yaşanan gelişmelere değersizleşmeden millet olarak aynı pencereden bakabilmenin önemi ülkemiz içinde önemli bir sınav değeri taşıyor. Dış gelişmelere bir bütün olarak bakıp kendi menfaatlerimizi savunan bir millet olabilecek miyiz? Bilmiyorum.