Çocukları okula gönderirken yapılan hazırlıklar ebeveynler için oldukça zahmetli olabiliyor. Kıyafetlerin, ödevlerin, kitap ve kalem gibi okul malzemelerinin yanı sıra bir de beslenme çantalarının hazırlanması gerekiyor. Beslenme çantalarının hazırlanmasında; yetersiz beslenme, obezite, alerjiler ve gıda zehirlenmelerinin göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Türkiye obezitenin en hızlı arttığı ülkeler arasında

 

Obezite, aşırı kilo ve yetersiz beslenmenin altında yatan nedenlerin başında karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve hareketsizlik geliyor. Çocuklar severek de tüketse, hazırlaması kolay da olsa beslenme çantalarına paketli abur cuburların, ilave şeker içeriği yüksek gıdaların ve içeceklerin konulmaması gerekiyor.

Çocukların karın tokluğundan ziyade kaliteli protein, vitamin ve minerale ihtiyaç duydukları unutulmamalı.

Gıda alerjisi ve intolerans

Ülkemizde çocukların yüzde altısında gıda alerjisi veya intoleransı gözleniyor. Bireysel farklar olsa da; süt, yumurta, buğday, fıstık, susam, soya ve su ürünleri riskli gıdalardan bazıları. Alerjenler solunum, sindirim ve kalp-damar sisteminde veya deride hafif ya da hayati reaksiyonlara neden olabilmekte. Bu nedenle çocukların beslenme çantaları hazırlanırken çok dikkatli olunmalı. Ancak bu yeterli olmayabiliyor. Çünkü çocuklar arkadaşlarıyla paylaşmayı seviyor.

Çocuğun gıda alerjisi veya intoleransı konusunda okul yönetimi ve öğretmeler mutlaka bilgilendirilmeli ve takip edilmeli.

Sınıfta gıda alerjisine sahip öğrencilerin tüm veliler tarafından bilinmesi ve bu gıdaların beslenme çantasına konmaması hayati öneme sahip.

Özellikle sınıf öğretmenlerinin çocukların okula getirebileceği gıdalar konusunda kurallar koyması ve bu kurallara tüm velilerin uyması çok önemli.

Çocuklara, yiyecek paylaşımının bazen tehlikeli olabileceğinin de öğretilmesi gerekiyor.

Beslenme çantasındaki zehirlenme riski

Pek çok yiyecek için 4 ila 60°C arasındaki sıcaklıklar tehlikeli olarak tanımlanıyor. Köfte, tavuk, balık, yumurta, çiğ sütten üretilen peynir ve mayonez gibi kolay bozulabilir gıdalar doğru ısıda muhafaza edilmediğinde veya pişirilmediğinde bakteriler hızla çoğalarak zehirlenmelere neden olabiliyor.

Soğukta yiyecekler soğuk, sıcak yiyecekler ise sıcak tutulmalı. Bu amaçla yalıtımlı kapların kullanılması oldukça faydalı.

Pişmiş yiyecekler çocuk okula gitmeden hemen önce ısıtılarak kaba konulmalı.

Soğukta saklanması gereken yiyecekler ise beslenme çantasına buz torbası, donmuş şişe su veya yoğurt ile konabilir.

Meyve ve sebzelerin beslenme çantasına konulmadan önce çok iyi yıkanması ve kabuklarının soyulması çok önemli.

Her kullanımdan sonra beslenme çantaları iyice yıkanmalı.

Ve mutlaka yemekten önce ellerin yıkanması gerektiği çocuklara hatırlatılmalı.