Son dönemde iyice hızlandı. Açık artırmayla konut satışı, açık artırmayla dükkan satışlarını iyiden iyiye duymaya başladık. Adından sıkça bahsettiren açık artırmayla gayrimenkul satışını pek çok inşaat şirketinin gündemine aldığını duyuyorum. Satışları artırmak belki daha iyi rakamlara satabilmek veya daha hızlı satışları tamamlamak amacı ile yapılan bu yöntem bu sene daha çok gündeme gelecek gibi görünüyor. Belli bir rakamdan açık artırma açılıyor ve en yüksek rakamı verene gayrimenkul satılıyor.
Açık artırmayla satışta ödeme seçenekleri de geniş. Örneğin başka bir gayrimenkul ile takas yaparak ödemenizi yapabiliyorsunuz. Peşin ödeme şart değil. Banka kredisi, biraz peşin kalanı vadeli gibi ödeme alternatifleri var. Ev, dükkân gibi bir satın alma düşünceniz var ise açık artırma ile emlak almak sizin için renkli bir alım süreci oluşturabilir. Birkaç açık artırma ile satış izlenimimden sonra bu süreci daha detaylı olarak sizlerle paylaşacağım.
Poliçe resmen uygulamada
Konut bir ihtiyaç, emekliliğe yatırım, gelecek güvencesi olarak görülüyor. Aynı zamanda en kârlı yatırım araçlarından biri olarak öne çıkıyor. Hassas davrandığımız, her şeyi ötelediğimiz ama ödemelerini aksatmadığımız ev taksitlerimiz var bizim. Eskiden kooperatiflerde sıkça rastlanan son yıllarda da özel inşaat şirketlerinde yaşanan konut mağduriyetlerinin önüne geçecek bir düzenleme nihayet uygulanmaya başladı. Tüketici Kanunu’na göre maketten konut satışlarında inşaat şirketlerinin otuz ve üzeri yaptıkları projelerde bina tamamlama sigortası yaptırması zorunlu olsa da böyle bir ürün olmadığı için hiç bir projede uygulanmadı. Şimdi ilk defa bir sigorta şirketi tarafından bina tamamlama sigortası Ömerli’de bir proje için uygulandı.
Sigorta şirketi tarafından binanın tamamlanmasını teminat altına alan poliçe konut mağduriyetlerinin önüne geçer mi? Elbette geçer ancak yapılması kaydıyla. Konut piyasasının yüzde 10’unu TOKİ, Emlak Konut projeleri ve markalı konut proje çatısı altında yapılan projeler oluşturuyor. Piyasanın küçük bir kısmını oluşturan bu projeler zaten diğer teminat türlerini kullanıyor ve finansman anlamında daha sağlam şirketler. Önemli olan bunların dışında piyasanın kalan yüzde 90’nında bina tamamlama sigortasının uygulanmasıdır. Bence bu o kadar kolay olmayacak. Denetim mekanizması zaten yeteri kadar iyi çalışmıyor. Bu nedenle piyasanın kalan yüzde 90’ı maliyetten ötürü poliçeyi yapmaya yanaşmayacaktır. Konut mağduriyetlerinin önüne geçecek bu poliçenin uygulanması konut alıcısının elinde. Denetimi kendisi yapacak. Konut almak istediği projede müteahhide soracak “Bina Tamamlama Sigortası” var mı? Yoksa yanaşmayacak.