Gayrimenkul sektörü nisan ayı ile beraber hızlandı. Ocak, şubat ve mart ayları oldukça durgun geçmişti. Ancak Nisan’da birbiri ardına yeni konut projelerinin lansmanları hız kazandı. Neredeyse her gün bazen günde ikiyi bulan proje lansmanları işlerin hareketlendiğini gösteriyor gibi. Ayın tamamında lansmanlar devam edecek görünüyor. Mayıs ayı şimdiden daha önce ertelenen ve yeni başlayacak basın toplantılarıyla renklenmeye başladı bile. Ramazan ayı bu yıl mayıs ortalarında başlıyor. Şirketlerin bu kadar acele etmeleri Ramazan ayına kalmak istememesinden mi, yoksa ertele ertele nereye kadar diyerek gaza bastığını mı gösteriyor göreceğiz.
Bu yıl tanıtımı yapılan her proje kendinden bir öncekiyle yarışıyor gibi. Hepsi kendi içinde özel. Hepsinin üzerinde ince ayrıntısına kadar çalışılmış belli. 5 yıldır üzerinde çalışılan Yedikule Cer İstanbul tarihi misyonu ve konumuyla dikkat çekiyor. Bir diğer Kasr-ı Ala ise İstanbul boğazını gören daireleriyle ön planda. Kartal’da hayata geçen AND Frekans ise Karaköy, Beyoğlu’nun retro dizaynı, farklı konseptiyle dikkat çekiyor. Gayrimenkul geliştiricileri fark yaratarak bir önceki projelerinden daha iyi bir şeyler yapmak için ellerinden geleni yapmışa benziyor. Dövizin, kredilerin dalgalı olduğu yatırımcının kafasının karışık olduğu şu dönem, konut alıcısı en iyisini en uygun fiyata almak istiyor. Dolayısıyla alıcının kral olduğu bu dönem fiyatlar ön plana çıkıyor.
Emlak Konut güvencesiyle GYF
Gayrimenkul satış modellerine alternatif olarak geliştirilen Gayrimenkul Yatırım Fonu’na bir yenisi Konya’dan geldi. Emlak Konut GYO’nun ortak olduğu Konya’da geliştirilen Torkam projesindeki dükkânlar için Gayrimenkul Yatırım Fonu (GYF) kuruldu. Toplantıda konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Sektörümüzde gayrimenkul geliştiricilerinin artık geleneksel satış modellerine alternatif yöntemler bulması gerektiğini düşünüyorum. Bu uygulamaların artması ile birlikte gayrimenkul pazarının genişlediğini ve derinleştiğini göreceğiz. Tüm bu hususlar oldukça dinamik olan sektörümüz için itici güç oluşturmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Gayrimenkul Yatırım Fonu nedir? diye sorarsanız; SPK hükümleri uyarınca yatırımcılardan katılma payları karşılığında toplanan paralarla, pay sahipleri hesabına oluşturulan portföyü işletmek amacıyla Kurul’dan faaliyet izni alan gayrimenkul portföy yönetim şirketleri tarafından bir içtüzük ile süreli veya süresiz olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan malvarlığıdır. Fakat fon, tapuya tescil ve tescile bağlı işlemleri ile sınırlı olarak tüzel kişiliği haiz sayılır.
GYF’lerin sayıları son yıllarda yavaş yavaş artmaya başladı. Bundan sonra daha fazla GYF ile ilgili proje ve haberler duymaya başlayacağız. Ancak ülkemizde diğer alternatif satış modelleri ve yatırımları gibi bu da çok bilinmiyor. Gayrimenkul sertifikaları, yatırım fonları gibi gayrimenkul yatırım araçlarının tanıtımı için ciddi anlamda çalışma yapılması gerekiyor. Nitekim işin bu tarafı hep boşta, yeterli miktarda bilgi yok, bilen de az zaten. Hep büyük yatırımcılar gelecek değil ya. Küçük yatırımcıların güveninin kazanılması için tanıtım yapılması, anlatılması lazım. Yatırımcının ne kazandığını/kazanacağını somut olarak ortaya koymak lazım. Ancak tüm bu alternatif gayrimenkul yatırım araçları için daha yolun çok başındayız. Konya Torkam dükkân satışları için kurulan GYF’nin, işin içinde Emlak Konut güvencesi olduğu için örnek gösterilecek, yatırımcısına kazandıracak bir proje olmasını bekliyorum. Bizim alternatif yatırım ve satış modellerinde iyi örneklere ve herkesin kazanç sağlayacağı projelere ihtiyacımız var.