Neredeyse her birimizin cebinde veya cüzdanında en az bir tane, kimilerinin ise birkaç taneden fazla bulundurduğu kredi kartlarıyla harcamalar her geçen gün artmakta.
Bu artışın birden çok sebebi olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçeklik. Kredi kartları harcama yönelimleriyle ilgili olarak Merkez Bankası ekonomistleri “Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler” başlığıyla bir araştırma notu yayınlayarak kişilerin ve şirketlerin kredi kartlarına niçin yöneldiklerini araştırmaya çalışmışlar.
Bilgi notunda vurgulanan ve ortaya çıkan sonuca göre, artık dijital kanallardan yapılan alışverişlerin miktarıyla birlikte hacimlerinde de ciddi boyutlarda bir artış ile karşı karşıya kalındığını görüyoruz.
Evet, artık insanlar market alışverişlerini bile marketlere gitmeden, markete ait olan “dijital market” üzerinden yapma gibi bir alışkanlığa girmiş durumdalar.
Bunun en önemli sebebi; dijital dünyanın hâkimiyetinde olan yaşamımızda zamanın daha da değerli bir mefhuma dönüşmesi ve birçok insan için dijital kanallardan yapılan alışverişlerin daha pratik şekilde gerçekleştirilmesidir.
Sadece market alışverişleri değil, artık her alanda yaptığımız alışverişlerde dijital kanallara olan yönelim her geçen gün artmaktadır.
Yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan bir diğer hususa göre, yüksek enflasyonun sonucu olarak fiyatlarda yaşanan yukarı yönlü yükseliş sebebiyle insanların cebinde taşımak zorunda oldukları nakit paranın miktarının artmasından dolayı, kişiler artık ya bireysel kredi kartlarına ya da banka kartlarına yönelmiş hâldeler.
Bunların yanında banka ve kredi kartlarının nakit avans imkânlarıyla birlikte vadeli ödeme seçenekleri sunmasının da kullanım oranını artıran diğer sebepler arasında olduğu, bilgi notunda paylaşılan diğer bir başlık olarak ön plana çıkmaktadır.
Her geçen gün kart kullanımları hem reel bazda hem de nominal bazda artmaktadır.
Öyle ki artık çok küçük bedellerde bile insanlar kredi kartı ile alışveriş yapma eğilimi içerisindeler.
Kart kullanımıyla ilgili önemli bilgiler veren araştırmada, “Bu yazıda, kartlı harcama bakiyesinde gözlenen reel artışı inceliyoruz ve ödeme aracı tercihlerinde bireylerin nakit yerine kart kullanımına yönelmesinin bu artışta önemli bir belirleyici olduğunu gösteriyoruz.” ifadesi kullanılmış olup kartlara yönelimin boyutu gözler önüne serilmiştir.
Analizde ortaya koyulan sonuçlara göre, kart kullanımdaki artış 2021 yılından sonra ciddi bir yükseliş trendine girmiştir. Ülkemizde yaklaşık olarak 28 milyon civarında aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon civarında kredi kartı, 191 milyon civarında da banka kartı bulunmaktadır ve kartlı harcamaların toplam tutarı 12 trilyon 800 milyon TL düzeyindedir.
Bunların yanında analizde, 2021 yılının sonundan 2023 yılının üçüncü çeyreğine kadar faizlerin enflasyonun görece altında kalması bakiye büyümesindeki hızlı artışta önemli rol oynadı denilerek faizlerin enflasyonun altında kalmasının, kartla harcamaya yönelimdeki önemli bir diğer sebep olduğu vurgulanmıştır.
Kartla harcamalarımızın arttığı bir dönemde kart kullanıcılarına yapacağımız öneri şu olur: Kimse gelirinden fazla harcamada bulunmamalı. Elde edilecek gelir kadar yapılacak her harcama rahatlıkla ödenebilirken gelirin üstünde yapılacak harcamaların da yine ödenmesi gerektiği unutulmamalı ve harcama limitleri buna göre belirlenmelidir.