Son dönemde televizyon ekranlarında revaçta olan ‘dönem işi’ furyası sinemaya da ulaştı. Tarihimizle barışma döneminde olmamız hasebiyle hayati derecede önem arz eden bu yapımların artması gerektiğini en baştan ifade edeyim. Ciddi zanaat isteyen bu tarz çalışmalar çoğaldıkça sektörel beceri ve kitlesel başarı artacaktır.
Bugün vizyona giren Direniş Karatay filmi böylesi bir manzaranın ürünü…
Filmi ilginç ve önemli kılan birçok husus var…
Öncelikle Anadolu tarihinin en önemli dönemlerinden biri hikâye ediliyor. Selman Kayabaş’ın aynı isimli kitabından uyarlanan film, Selçuklular ile Moğolları karşı karşıya getiren Kösedağ Savaşı ve sonrasında yaşanan kritik olayları ele alıyor. En önemli karakter Emir Celaleddin Karatay… Selçuklu’nun son devlet adamı olarak nitelendirilen Karatay, Selçuklu hükümdarı Alaattin Keykubat’ın zehirlenerek öldürülmesiyle başlıyor. Oğlu Gıyaseddin Keykubat ise başarısız bir devlet adamıdır ve etrafındaki hainlerin de kumpaslarıyla ülke idaresini kaybeder. Moğollar’a yenildikten sonra Konya merkezli Selçuklu devleti sultansız kalır. Burada Emir Celaleddin Karatay devreye girer. Ahi Evren de yoldaşıdır. Mücadelenin hem ilimle hem de bilekle yapıldığı gösterirler.
Hikâyenin merkezindeki Kutay ise hayati derecede önemli bir yere, bir sırla gönderilmiştir. Hikâyenin kilit noktası da burası. Hikâyenin bu kısmı kurgu… Buradan itibaren de olaylar gelişir.
Tarihi bir olayı güncel meseleler ışığında da anlayabiliriz. Zira, tarih tekerrürden ibaret. Direniş Karatay da bu tekerrür zamanlarına yönelik izah edici bir yapım hüviyetinde.
20 milyon liralık film, sinema tarihimizin en pahalı yapımlarından. Beni en çok heyecanlandıransa bir üniversitenin bu işi sürüklemiş olması. KTO Karatay Üniversitesi işin sahibi. Selman Kayabaşı ve Ertuğrul Fındık ise yapımcı… Yönetmen Selahaddin Sancaklı… Senaryoyu Selman Kayabaşı ve Uğur Uzunok beraber kaleme almışlar. Oyunculardan Mehmet Aslantuğ, Fikret Kuşkan, Yurdaer Okur, Burcu Özberk ve Bahadır Yenişehirlioğlu dikkat çekiyor.
Konya Ticaret Odası’nın vakıf üniversitesi olan KTO Karatay Üniversitesi, sinemayla sermayenin ilişkisinin yeniden dizayn edildiği bir dönemde ciddi bir yükün altına girmişler. Başarılı oyuncular ve ciddi bir prodüksiyonla uzun bir sürecin sonunda filmi vizyona sokmuşlar.
Birçok sermaye sahibine örnek olmasını umut ediyorum. Bu bakımdan, filmde emeği geçen herkese de teşekkür ediyorum.
Filme dair birkaç not daha…
Çekimler 2017 Temmuz- Ağustos aylarında Konya’da gerçekleştirildi. Aksiyon sahneleri için özel platform kuruldu. Savaş sahnelerinde 1000’e yakın özel tasarım ok, yay, kılıç, mızrak ve kalkan kullanıldı.
65 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 86 bin metrekare alanda çekimler yapıldı.
Stüdyodaki savaş sahneleri için uluslararası standartta 45 kişilik dublör ekibi özel koreografileri ile görev aldı.
Sette aynı anda 500 kişinin görev alması ile de sinemamız adına bir rekora imza atılmış oldu.
Direniş Karatay film platosu, ilk Selçuklu platosu olma özelliğinde. Yapımcılar, platonun bundan böyle de sinemanın hizmetinde olacağını belirtiyor.