Yapılan bilimsel araştırmalar gün geçtikçe insan vücudu hakkında yeni bilgileri ve yeni keşifleri ortaya koyuyor. İnsan vücudu ile ilgili yapılan son keşiflerden biri de, yine vücudumuzun önemi son 15 yılda daha iyi anlaşılmaya başlanan kısmı, yani bağırsaklarımızla ilgili.

Sindirim sisteminin önemli kısmını oluşturan bağırsaklar, mideden sonra ince bağırsaklar ile başlayıp kalın bağırsak ile devam eder. İnce bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yerin alt tarafında kalan yedi santim uzunluktaki bağırsak parçası “körbağırsak” ya da diğer adıyla “apandis” olarak adlandırılır. Bu içi boş çıkıntının ne işe yaradığı uzun yıllar boyunca anlaşılamamıştır. Hatta bu kısmın iltihabı sonucu oluşan apandisit vakaları, ciddi bir tehlike oluşturur. Bu vakalarda çoğunlukla da cerrahi yolla alınır.

Ancak Midwestern Üniversitesi’nde, Prof. Heather F. Smith tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçları apandisin kötü şöhretini temize çıkarmayı başardı. Çünkü bu araştırmanın sonuçlarına göre, apandisin bağırsaklarda yaşayan faydalı bakteriler için bir depo görevi üstlendiği ifade edilmektedir. Bağırsaklarda bulunan mikrobiyal floranın (yani bağırsaklarda yaşayan bakteri toplulukları) sağlıklı ve dengeli olması, en başta bağışıklığı olmak üzere sindirim sağlığını da oldukça önemli ölçüde etkilemektedir.

Normalde bağışıklık sisteminin yüzde altmışı bağırsaklarda bulunur. Bu çalışmada, apandisi olan bazı memeli türlerinin ince bağırsağının son kısmında daha yoğun lenfatik sisteme yani immun dokuya sahip olduğu belirtilmiştir. Bu doku, bağırsaktaki faydalı bakterilerin gelişmesini sağlamaktadır. Kısaca bu çalışma ile, apandisin faydalı mikroplar için güvenli bir sığınak olduğunu öğrenmekteyiz. İşte bu noktada bağırsak florasının temiz, sağlıklı ve dengeli olmasının da önemi tekrar ortaya çıkmaktadır. Şunu her zaman hatırlamakta fayda var ki, yediğiniz her şeyle aynı zamanda bağırsak florasını da beslemektesiniz… İyi veya kötü yönde… Karar sizin.

 Yazarın web adresi: www.emineakin.com