Her yaş dönemi, bir önceki basamağın hikâyesiyle gelir, onun rengini taşır. Yeni yaş, bir önceki basamağın getirdiklerinin üzerine bina edilir. Her mizaçta bu dönem farklı bir görüntü arz edebilir. İki buçuk yaşa gelinceye kadar, eğer eğitim değeri taşıyan, çocuğa Allah’a (cc) ait olduğu için saygı duyup değer veren ve onu geleceğin büyük adamı olacak anlayışıyla yetiştiren anne babanın elinde büyüdüyse, bu dönem yine kendi karakterini ortaya koyar fakat sıkıntılar patlama düzeyinde yaşanmaz ve daha ehven geçer. O zaman doğru davranan ebeveynler, büyük bir ihtimalle bu dönemde de doğru davranmayı başarabileceklerdir. Bir dönemin, özellikle de sıkıntılı bir dönemin bilinçli bir tutumla atlatılması, daha sonraki dönemlerin çok daha iyi geçebileceğinin müjdesi gibidir.
İki buçuk yaş, ergenlik döneminden sonraki en çetin dönem olarak tanımlanır. ‘İlk yeni yetmelik dönemi’, ‘bunalım dönemi’, ‘hayır deme dönemi’ gibi isimler verilir bu döneme. Kural, çocuğun kuralsızlığıdır adeta. Ne yapacağını bilmeyen, karşısındakini de ne yapacağını bilmez bir hale getiren çocuk, bu sıkıntılı dönemi atlatabilirse, harika bir dönem bizi bekliyor olur. Anne baba asla yaranamaz, çocuk şunu istiyorum diye diretir, anne ‘tamam artık, peki’ deyince vazgeçer. Aklın sınırlarını zorlayan bu mantıksızlık, bu dönemin tipik özelliklerindendir. Bu dönem iyi geçmezse, sıkıntılar ne yazık ki devam eder. Bu süreçte çocuk asla memnun olmaz, söz dinlemez, ne istediğini ve ne yapacağını bilemez. Hele de anne baba ‘yapma’ diye olumsuz kök fiili kullanarak konuşurlarsa, onlar ‘yapma’ der çocuk yapar. Bu sebeple de sanki anne babanın inadına yapıyormuş gibi görünür. Bu da anne babayı çileden çıkarır. O zaman sözlü ve fiili şiddet ne yazık ki çocuğa isabet edebilir.
Bu durumda sorulacak soru ve duamız ne olmalı.
– Allah’ım (cc), çocuğumu nasıl anlamalıyım, onun ihtiyaçlarını nasıl en doğru şekilde giderebilirim?
– Ben kendi duygularımdan bağımsız olarak çocuğumun ihtiyaçlarına nasıl odaklanabilirim?
– Çocuğumun yaptıkları beni çok sinirlendiriyor, buna nasıl engel olabilirim?
– Bu dönemi sağ salim geçirebilmek için benim hangi bilgilere ve nasıl davranmaya ihtiyacım var?
Hemen sadakamızı veriyoruz. (Allah’ım (cc), çocuğum için en hayırlı olanı bana nasip etmen niyetine diye.) Duamız ise şöyle olabilir.
Allah’ım (cc), çocuğumu doğru anlayabilmem ve yapmam gerekenleri doğru bir şekilde yapabilmem için bana yardım et. Benim doğru bilgi ile donanmamı ve bunu hayata geçirmemi nasip et. Bunun bir öncesi olarak benim hayır olanı, doğru olanı, bana zor gelse de talep etmemi nasip eyle. Bunun için çaba sarf etmemi ve bilgilenmemin devamlı olmasını nasip eyle. Yaptığım bütün iyi davranışların beni onardığının ve derinlik kattığının farkındayım, bunu benim nasibim kıl. Beni çocuğuma karşı bilgi ile donanmış bir sabır nasip ederek ödüllendir Allah’ım (cc). Sabrımın tükendiğini zannettiğim durumlarda, rahmetinle yüreğimi ferahlat, doğru örneklerle zihnimi besle ve beni doğru davranmayı nasibi kıldıklarından eyle.