Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yüzde 75'ini su oluşturuyor. Bu oran kişiye, cinsiyete ve yaşa göre değişebiliyor. Başlıca içeceğimiz su olsa da gün boyunca sağlığımız için başka içeceklere de yer vermemiz büyük önem taşıyor; çünkü organizmamız sudan başka sıvılara da ihtiyaç duyuyor.

İçecek deyip geçmemek lazım. Dayanıklılığı artırmaktan, soğuk algınlığını geçirmeye, kas yapmaktan, kilo vermeye kadar birçok farklı durum için uygun içecekler var...

Bugün, sağlıklı beslenme uzmanlarının tavsiyeleri eşliğinde ‘Hangi içeceği hangi durumlarda içmemiz gerekiyor?’ sorusuna önemli cevaplar vermeye çalışacağım.

Malum, sonbahar dönemini yaşıyoruz. Bu dönemde terleme nispeten azaldığı için direkt olarak bu durumdan sıvı alımı da nasibini almakta ve uzun vadede hâlsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi olumsuzluklar ortaya çıkmakta. Bu durumun, vücudumuzdaki sıvı dengesi ile yakından ilişkisi bulunuyor.

Yaklaşık 15 yıldır devam eden bilimsel çalışmalara göre yetişkin bir bayan için günde 2,7 litre, erkek için ise 3,7 litre sıvı tüketimi önerilmekte. Suyun yanı sıra içilen çay, kahve, bitki ve meyve çayları, maden suyu, meşrubatlar, meyve suları, süt, ayran, kefir hatta çorba gibi sıvıların da günlük ihtiyacı karşılamadaki etkisi göz ardı edilmemeli.

Yani içecek deyip geçmemek lazım!..

Günlük hayat akışında veya özel durumlarda tercih edeceğimiz sıvı çeşitlerine beslenme programımızda yer verdiğimiz zaman, kilo kontrolü ile birlikte mevsim geçişlerinde kendinizi çok daha rahat ve mutlu hissedebilirsiniz.

Şimdi, soğuk günlerin sıcak içeceklerine bir göz atalım isterseniz… Sıcak içecek denilince akla ilk gelen, çay çeşitleri oluyor. Devamında ise kahve. Ve tabii ki orkide-damla sakız-süt kombinasyonundan müteşekkil doğal şartlarda üretilmiş enfes bir sahlep… İçecek kültürümüzde ayrı bir yeri bulunuyor bu üçlünün. Tabii ıhlamur çayının faydalarını ve hatırı sayılır tüketim oranlarını da unutmamak gerekiyor. Elbette, insan sağlığı için hepsinin ayrı ayrı faydaları bulunuyor.

Güne ılık bir bardak su içerek başlayabilirsiniz. Bu şekilde toksinlerden vücudunuzu arındırmış olursunuz. Süt ve ayran tüketirseniz kas yapınız sağlıklı kalmaya devam edecektir.

Eğer aşırı kilolardan kurtulmak istiyorsanız yeşil çay içmeye devam etmelisiniz. Kış ayları başladığı dönemde aktivite azaldığı ve aynı zamanda metabolizma da yavaşladığı için kilo kontrolünde taze limon ilaveli yeşil çay içerseniz, hem yağ yakıcı özelliğinden hem de metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden faydalanmış olursunuz.

Kendinizi bitkin ve aşırı yorgun hissediyorsanız taze sebze suyu içebilirsiniz, zira sebze suları yorgunluğu atmaya birebirdir. Vücudunuzda sık sık kramp oluşuyorsa bu durumdan kurtulmak için doğal maden suyunun içine nane veya maydanoz koyarak içerseniz faydasını hissedeceksiniz. Nane ve ayva kabuğu kaynatarak içerseniz de mide bulantınızı hafifletebilirsiniz.

Kış kapıda! Soğuk algınlığından kendinizi korumak için ıhlamur-adaçayı tüketmenizde fayda var. Ağzınızda bulunan yaralar için ısırgan yaprağı çayı içebilirsiniz. Bu çay, acılarınızı hafifletecektir.

Uyku problemi yaşıyorsanız sıcak bir bardağa süt koyun ve içine çubuk tarçın ilave ederek için. Rahatlamanızı ve iyi bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

Kendinizi çok gergin hissediyorsanız, aşırı stres yüküyle mücadele etmeniz gerekiyorsa, sarıkantoran yaprağı çayı tüketebilirsiniz. Çok zahmetli bir iş değil, iki dakika kaynar suda demlenmesi yeterli olacaktır, süzerek balla tatlandırın ve için. Aynı durumla mücadele için melisa çayından da faydalanabilirsiniz.

Sindirim sisteminde sıkıntı yaşıyorsanız kefir içerek sindirim sistemimizin daha düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle bayanların başını ağrıtan kemik erimesine karşı da kefir çok etkilidir ve kemik yoğunluğunun korunmasında yardımcı olmaktadır.

Nefesinizin güzel kokmasını istiyorsanız ballı kekik çayı içmelisiniz, maydanoz suyu içerek fayda sağlamanız da mümkün. Kan şekerini dengelemek, konsantrasyon eksikliğini gidermek için bir bardak süt veya sebze suyu size fayda sağlayacak ve güne rahat devam etmeniz mümkün olacaktır.

Gaz problemi yaşayanlar için rezene çayı iyi bir çözüm olacaktır. Ödem şikâyetleriniz için doğal maden suyunun içine nane veya maydanoz koyarak hem C vitamini alımını artırabilirsiniz hem de ödem atıcı özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Görme kaybı vb. göz rahatsızlıkları yaşıyorsanız sinir otu çayı içebilirsiniz. Damar otu olarak da bilinen bu bitkiyi, taze tüketerek faydalanmanız mümkün.

Tükenmişlik sendromu yaşıyorsanız sabah aç olarak taze sıkılmış portakal-havuç-zerdeçal suyu sizi kendinize getirecek bir karışım olacaktır.