Girişim ve girişimcilik birbirleriyle yakından ilintili iki kavram olarak bilinmektedir.

Bir tarif yaparsak her alan için bir girişim, bunu icra edenlere girişimci, yapılan işin adına ise girişimcilik diyebiliriz.

Biz bugün daha çok ekonomik anlamda yapılan girişim ve girişimcilik üzerine yoğunlaşacağız.

Ülkemizde ekonomi alanında girişimde bulunmak da girişimci olmak da çok kolay değildir.

Bunun onlarca sebebi bulunmakta; öne çıkan nedenler arasında ise başarısız olunması durumunda nasıl bir hareket içerisine girileceği düşüncesi ağır basmaktadır.

Böyle bir vaziyetle karşılaşmamak adına girişimcilere birkaç ufak öneride bulunmanın son derece önemli olduğuna inanıyorum.

Bu önerilere girişimde bulunulacak alanda zamanlamanın yerinde olması gerekliliği ile başlamak istiyorum.

Zamansız girişimlerin başarısızlıkla sonuçlandığı gerçeğini unutmadan zamanın gereklerine uygun bir girişim hikâyesinin önemi her zaman üzerinde durulması gereken bir konudur.

Bir diğer öneri, girişim yapılan konuyu iyi yönetmek; iyi yönetebilmek için de konuyla ilgili girişime başlamadan önce iyi bir araştırma yapmak, başarı için olmazsa olmazlar arasındadır.

Bunların yanında hedeflerin doğru belirlenmesi, girişilen girişim konusunu başarıya götürecek bir diğer önemli konu başlığıdır.

Eğer hedefler doğru belirlenmez ise bırakın başarıyı yakalamayı, başarının yanından bile geçmek asla mümkün olmayacaktır.

Girişim yapılan alanda müşteri kitlesinin beklentilerinin iyi keşfedilmesi de başarı yolunda uyulması gereken önemli bir öneri olarak ele alınmalıdır.

Şayet hedef almış olduğunuz kitlenin beklentileri karşılanmaz ise bir süre sonra bu kitle ile iletişiminiz kesilir, sonrasında da o kitle ile bir daha karşı karşıya gelemezsiniz bile.

Bir girişime girmeden önce ve girişim süresince hata yapmaktan asla çekinilmemeli; hatalardan ders çıkararak yol almayı iyi bilmelidir başarılı bir girişimci.

Hata, hayatın her yerinde var olan bir gerçeklik olduğu için hataların olgunlaştırıcı tarafı ön planda tutulmalıdır.

Hataların olgunlaştırıcı tarafının yanında öğretici tarafı da her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

Piyasalarda rekabet oldukça ezicidir ve rekabetin altından kalkılamayacak girişimlerde bulunmak başarısızlığa götüren yolun ilk adımlarını oluşturacağı için, rekabet gücü olmayanların bir girişime girmesi maceranın ötesine geçemeyecektir.

Girişime girilmeden önce alanın her tarafı çok ince detaylarıyla gözden geçirilmeli, iyi bir etüt yapılmadan asla girişim başlatılmamalıdır.

İyi ve başarılı olmaya aday girişimci, asla rakiplerini zayıf görmemelidir. Rakiplerin sahip olduğu yeteneklerin iyi bir şekilde ortaya konulması, başarılı girişim için son derece önem taşımaktadır.

Karşınızdaki rakiplerin hatalarının ne olduğunun iyi ve ince bir şekilde araştırılması, başarılı girişim için bir başka öneri olarak sıralanmalıdır.

Ortaya koymuş olduğumuz önerilerin sırasıyla hayata geçirilmesi ve girişim yolunda en ufak bir boşluk bırakılmadan uygulanması, özellikle genç girişimciler için hayati öneme sahiptir.

Genç girişimciler diyorum çünkü genç girişimcilerin ilk girişimlerinde alacakları darbeyi unutmaları uzun zaman alabilmektedir.

Belli bir yaşın üzerinde olan girişimcilerin yaşadıkları olumsuzlukları atlatmaları gençlere göre daha rahat olabildiği için özellikle gençler diyorum.

Ülkemizde her girişimcinin ümidini bulabilmesi temennilerimle…