Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 1 Ekim’de sinyali vermiş, “Güvenilir gıdada yeni dönem yarın başlıyor” ifadesiyle 2 Ekim’deki utanç listesini işaret etmişti. Sayın Bakan’ın söylediği gibi de oldu. Bir liste ki evlere şenlik! Cumhuriyet tarihinin en utanç verici “gıda hilesi” listesi; taklitlerin, hilelerin ve tağşişlerin havada uçuştuğu uzun bir liste.

Evet…

Tarım ve Orman Bakanlığı insan sağlığını tehlikeye düşüren gıdaların listesini yayınladı.

Hem de ne liste!

‘Sağlığı tehlikeye düşüren gıdalar listesi’nde neler var? Neler yok ki! Bir utanç listesi düşünün ki içinde yok yok!

Gıdada kullanımı yasak olan tekstil boyasının gıda ürünlerinde kullanımı var, gıda takviye ürünlerine ilaç etken maddesi katılması var, pul biber ve baharatlara gıda boyası katılması var, lahmacunda at eti var, tas kebapta domuz eti var… Toplum sağlığını tehdit eden ve tehlikeye atan hemen her madde gıda ürünlerinde kullanılmış…

Listede insan sağlığını tehlikeye düşürecek derecede bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürünle, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yer alıyor.

Listeyi sizler için biraz daha genişletmeye çalışacağım…

Isıl işlem görmüş dana sucuklarda, lahmacun harcında, etli kuru fasulye yemeğinde, kasap usulü satılan kırmızı etlerde, Adana kebabında tek tırnaklı etine rastlanmış.

Tatlı pul biberlerde, tatlı toz biberlerde, acı kırmızı pul biberlerde, bitkisel karışımlı yağlarda, piyasada ucuz diye satılan sözde natürel sızma zeytinlağlarında, sumak ve yemeklik karışım yağlarda gıdada kullanımına izin verilmeyen gıda boyaları kullanılmış.

Doğal bitkisel macun diye satılan performans ürünlerinde ilaç etken maddelerine rastlanmış. Tam yağlı diye ilan edilen pizzalık, böreklik kaşar peynirlerinde, taze kaşar peynirlerinde, kaymaklı yoğurtlarda, tost peynirlerinde natamisin maddesi tespit edilmiş.

Nihayetinde ‘gıda terörizmi’ uyuyan hücrelerini harekete geçirdi, milletin geleceğine kasteden teröristler tekrar ortaya çıktı.

Çıktı çıkmasına ya, bu krizler yeni bir kahramanı da meydana çıkarttı galiba. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı müthiş işlere imza atıyor. Öncelikle şu hakkı bir teslim edelim. Sayın Yumaklı, son dönemde yaptıkları ve yapmaya çalıştıklarıyla takdiri hak ediyor. Kendi felsefesine paralel çalışabilecek bürokratlar bu sürecin başarı mesafesini belirleyecek.

Bakan Yumaklı, “taklit, tağşiş ve hileli gıdalar” konusunda yeni sistemin aktif çalışacağını, kamuoyu duyurularının anlık olarak ve elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağını ifade ediyor.

Evet!

“Güvenilir Gıdada Yeni Dönem”in adresi aşağıdaki gibi. Bu adresi herkes sık kullanılanlarına eklemeli, favorilerine dâhil etmeli. www.guvenilirgida.tarimorman.gov.tr

Bu siteye girip “Gıda Kamuoyu Duyurusu” sekmesini tıkladığınızda iki kategori karşınıza çıkacak. Birincisi “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar”, diğeri ise “Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar” başlıkları. Bu başlıklar altında size yapılan yanlışları ve bu yanlışı yapan markaları görebileceksiniz.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Hemen her gün yeni utanmazlıkları bu listede görebilmek mümkün olacak. Amaç, vatandaşın doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak. Hedef, tüketici sağlığını koruyarak ülkenin geleceğini kurtarmak.

Burada iki konuya dikkati çekmek istiyorum. Birincisi, bu sistemi inşa eden ekip iyi korunmalı ve bu ekibe her türlü destek verilmeli. İkincisi ise vatandaşların, her konuda fikir beyan eden ve eleştiren tüketicilerin bu projeye ilgi göstermeleri, destek olmaları.

Güvenilir gıda konusu tüketicinin katılımıyla daha kolay çözülebilir. Vatandaşın dahlinin olmadığı hiçbir proje başarıya ulaşamaz. Buradan hareketle vatandaş bu projenin merkezinde yer almalı; tüketim hassasiyeti, denetleme, ihbar gibi konularda katılımcı olarak hem kendisi hem ülkesi için görevlerini yerine getirmiş olmalı. Buradan tüm okuyucularımı “ALO 174 GIDA HATTI”nı aktif kullanmaya davet ediyorum.

Yıllardır savunduğumuz bir gerçek var; gıda zinciri bir bütün olarak ele alınmalı. Bu gerçeği kabul eden ve bayraklaştıran Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya tüm Türkiye adına teşekkür ediyorum.

Bu konuda Sayın Bakan İbrahim Yumaklı, bakın neler söylüyor:

“Sofralarımıza bir gıdanın sağlıklı ve güvenilir olarak ulaşması için öncelikle bitki sağlığını, hayvan sağlığını ve yem güvenilirliğini sağlamamız gerekiyor. Sağlıklı bitki ve hayvan, sağlıklı gıdanın temel şartıdır.”

Nokta!